Operacija Šećer: Kolaboracija SDP-a s Kerumom ili Valter brani Sarajevo u Splitu

ŠEF SPLITSKOG HSP-a Hrvoje Tomasović prozvao je u petak navečer u Dnevniku 3 HTV-a šefa splitskog SDP-a Marina Jurjevića za kolaboraciju s Kerumom. Nakon današnjeg priznanja SDP-a da su početkom 90-ih preko svoje tvrtke Riva Trade trgovali s Kerumom, i to baš šećerom, Tomasoviću se "složio" cijeli film. Valter brani Sarajevo! Sad mu je sve jasno. Sada zna tko je tko, a to je otkrio i Indexu.

Kondor, Vodolija i Boško Buha

"Drug Baja je zapravo kolaboracionist kodnog imena Kondor, lažni Valter, kojeg u filmu glumi Dragomir Bojanić Gidra. S drugim kolaboracionistom koji radi za njemačku obavještajnu službu Abwehr, natporučnikom Vodolijom, glumi ga Relja Bašić, pokreće operaciju Laufer, dopremu benzina za njemačke tenkove koji se povlače iz  Grčke. Priča u Splitu počinje davne ratne godine kada su domaći izdajnici došli kod nama sada već poznatog okupatora, nudeći mu organiziranje operacije Zucker. Planirali su izvuči tone i tone šećernog goriva sa neprijateljskog teritorija u svrhu vlastitog pogona i borbe protiv svog unutrašnjeg neprijatelja, poznatog Pilota, tj pravog Valtera, istinskog poštenog borca", uvodi nas Tomasović u splitsku priču o Valteru, Kondoru i ostaloj ekipi.

Likovi su dobro poznati, pa tako i splitski postav. Jurjević kao Kondor, Veljan Radojković kao Vodolija, Gojko Čepo kao Buha i naravno Valter - Ranko Ostojić.

Počinili izdaju u jeku ofenzive 2009. godine...


"U jeku najveće ofenzive 2009. godine, Pilot je u borbi sa nemilosrdnim okupatorom stradao od Kondora, natporučnika Vodolije i Kondorova kurira Boška Buhe kao žrtva izdaje kolaboracionista. Domaći izdajnici su pobijedili, izdaja je počinjena, u ofenzivi su kolaborirali sa okupatorom i žrtvovali svog Pilota, koji je poražen morao napustiti grad i poći u ilegalu. Naši drugovi su potom uspostavili jedan divan kolaboracionistički odnos sa okupatorom lagano glumeći opoziciju, likujući nad Pilotovim stradavanjem. U međuvremenu okupatoru su gubitke počele nanositi malene dobro organizirane specijalne domobranske obrambene prave opozicijske postrojbe. Nehotice su razotkrile kolaboracioniste u tuđim, navodno partizanskim redovima, koji glumataju borbu sa okupatorom, lošom glumom, ocjene dva", konstatirao je Tomasović. Onda je prešao na stvar. Ono o čemu već priča mjesec i pol dana. Optužnici protiv Keruma za šverc 75 tona šećera.

Je li šećer iz hangara okupatora prodan Kondorovoj kolaboracionističkoj udruzi?


"Operacija Zucker tako se uredno nastavila dvadesetu godinu osiguravajući pogonsko gorivo Kondoru, natporučniku Vodoliji i malome Buhi koji redovito pohađa partijsku školu već deset godina, ali nikako da diplomira. Pitanje koje se nameće: "Je li ono šećerno gorivo, za koje znamo iz obavještajnih podataka domobranskih postrojbi, prodano iz hangara okupatora navodno nepoznatom kupcu, u stvari prodano kolaboracionističkoj udruzi sa Kondorom na čelu?" zapitao se Tomasović.

Das ist Walter!


Za kraj je citirao onaj legendarni dijalog poraženog okupatora sa samog kraja hit filma Hajrudina Krvavca, kojeg je pogledalo nevjerojatnih milijardu i pol gledatelja. Mahom Kineza.

"Sie wissen wer Walter ist?! Sagen Sie mir sofort seinen Namen!" (Vi znate tko je Valter, recite mi odmah njegovo ime!)

"Ich werde ihn Ihnen zeigen... Sehen Sie diese Stadt? Das ist Walter! (Pokazat ću vam ga... Vidite li ovaj grad? To je Valter!)

Pročitajte više