Opet gaf Davora Butkovića: Za istarsko izdanje pobjeđuje Kajin, a za zagrebačko izjednačen s IDS-om

Screenhot: Jutarnji list

DNEVNIK Jutarnji list, u analizi Davora Butkovića, zbunio je ovih dana svoje čitatelje. Naime, u istarskom izdanju Jutarnjeg lista Butković je napisao analizu ankete koju je proveo Ipsos puls, prema kojoj Kajin vodi ispred IDS-ovca Valtera Flege za 12 posto glasova u utrci za istarskog župana.  Butković tako piše da je IDS-ovac Flego osvojio 29 posto glasova u anketi, a Damir Kajin 41 posto glasova, a temeljem te informacije prvi analitičar Jutarnjeg lista napisao je komentar o "golemoj Kajinovoj prednosti". 
 
Različite brojke i naslov a zaključak isti 
 
No, u zagrebačkom izdanju Jutarnjeg lista sasvim drugačija analiza i drugačije brojke. Naime u zagrebačkom  izdanju objavljeno je da Kajin ima 37,3 posto glasova u anketi, a Flego 32,6 posto. Sukladno različitim brojkama izašli su i različiti naslovi za Butkovićevu analizu. Tako je istarsko izdanje objavilo naslov "Kajin vodi ispred IDS-ovca Flege za 12 posto glasova", a u zagrebačkom izdanju "SDP-ova koalicija i IDS izjednačeni na izborima u Istri. 
 
Unatoč različitim brojkama i opremi članka Butković u oba članka zaključuje da je eto SDP po prvi puta postao ozbiljni politički čimbenik u Istri poslije više od 20 godina te nakon 20 godina zaziva političke promjene u Istri.     
 
Ipsos Puls nije bio izvor informacije za Jutarnji list
 
"Izvor informacije nije Ipsos Puls. Jutarnji list objavio je neke netočne podatke", rekao je Dragan Bagić iz te tvrtke. Naime, kako nam je rekao nakon što je izašlo prvo izdanje Jutarnjeg lista, iz Ipsosa su upozorili uredništvo kako neke brojke ne stoje. 
 
"Oni te podatke nisu dobili od nas. Mi smo radili anketu za naručitelja i nemamo običaj davati podatke. Odakle Jutarnjem ti podaci ne znam. No, znam da su promijenili brojke, odnosno došli do pravih podataka kada smo ih upozorili da imaju krive podatke", rekao je Bagić potvrđujući kako je ranije izdanje imalo krive podatke, a kasnije, ono zagrebačko, točne brojke.   
 
Butković i IDS
 
Butković je već prije i imao gafova oko IDS-a pa je tako prije par mjeseci u svom komentaru oko raskola u IDS-u pisao o "pokojnom Ivanu Pauletti, jednom od prvih ideologa Istarskog demokratskog sabora".  Ne bi tu bilo ništa sporno da Pauletta nije živ. 

Pročitajte više