Opet plaćamo državnu stranicu koja ne funkcionira

Foto: Screenshot, Registar

Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske pokrenuo je još prije pet godina projekt izrade Registra koji bi trebao sadržavati popis Hrvata koji žive u inozemstvu. Cilj mu je umrežavanje i spajanje hrvatskih državljana diljem svijeta u jednu zajedničku bazu putem koje se mogu povezati i ostvariti kontakt. 

Registar je napravljen u obliku web stranice, koju, kao i većinu drugih stranica koje su pokrenuli, Ministarstvo naziva aplikacijom (iako mobilna verzija za nju ne postoji). No veći problem je u tome što je stranica neaktivna i na nju se nije moguće registrirati ni putem e-maila ni putem Facebooka. 

Kako bi naša provjera bila što vjerodostojnija, kroz deset dana pokušali smo se ulogirati na stranicu, ali bezuspješno, a sve nakon što su nam se u redakciju javili nezadovoljni potencijalni korisnici koji također nisu uspjeli izvršiti registraciju. Također su se požalili da im iz korisničke službe nitko ne odgovara na upite.  

Zbog toga smo se obratili Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Zanimalo nas je koliko je koštala izrada stranice i tko ju je financirao. Također nas je zanimalo tko je stranicu izradio i kojim putem je angažiran za taj posao. 

Upitali smo ih i na koji način stranica funkcionira s obzirom na to da se veći broj korisnika bezuspješno pokušao registrirati e-mailom jer na njihovu e-mail adresu nikada nije došla potvrda o registraciji. Upitali smo ih i funkcionira li uopće ta stranica te ispravlja li korisnička podrška taj problem. Posljednje pitanje u potpunosti je izignorirano, kao i pitanje tko je izradio ovu stranicu.   

Stranica koštala preko 20.000 eura, a nije funkcionalna 

Iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske rekli su nam da su za potrebe pokretanja Registra utrošili 21.956,47 eura (165.431 kunu) u što su uključeni angažmani vanjskih suradnika za pitanja savjetovanja, arhitekture, dizajna, implementacije, razvoja, udomljavanja mrežne stranice odnosno aplikativnog rješenja, baze podataka i njihovih pripadajućih funkcionalnosti.   

"Vodeći se načelom ekonomičnosti, rješenje Ureda je izrađeno korištenjem besplatnog sustava upravljanja sadržajem otvorenog kôda WordPress koji nije zahtijevao dodatne troškove u tom pogledu. Obvezno-pravni odnosi između Ureda i vanjskih suradnika uređeni su ugovorom o djelu, ugovorom o dodijeljenoj financijskoj potpori te zaprimanjem ponuda na objavljene pozive Ureda za dostavljanjem ponuda", odgovor je Ureda Indexu.

Ovako bi stranica trebala funkcionirati 

Nadalje, pojasnili su kako se ulogirati na stranicu te kako ona funkcionira.

"Kako bi korisnicima bile dostupne sve mogućnosti i prednosti Registra, potrebno je registrirati se i prijaviti u sustav te izraditi zapis za fizičku i/ili pravnu osobu. Izradom zapisa i upisom u Registar, korisnici postaju vidljivi te mogu uspostaviti komunikaciju i suradnju s drugim korisnicima u cilju realizacije njihovih interesa. Svu dodatnu pomoć prilikom registracije i/ili korištenja Registra korisnici mogu zatražiti upućivanjem emaila korisničkoj podršci na adresu registar@hrvatiizvanrh.hr. 

Digitalna baza podataka stvara se popunjavanjem obrasca upitnika/zapisa fizičke i/ili pravne osobe. Posebno strukturiranim upitnicima, prikupljaju se podaci odnosno zapisi o fizičkim osobama Hrvatima izvan Hrvatske. 

Obrazac upitnika za fizičke osobe sastoji se od tri stranice i ukupno 20 pitanja, a prethodi mu posebno pripremljena suglasnost za prikupljanje i obradu osobnih podataka. Suglasnost je pripremljena u skladu s odredbama Uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR). 

Obrazac upitnika za pravne osobe sastoji se od dvije stranice i ukupno 16 pitanja. Posebna karakteristika ovih upitnika jest jedinstvena mogućnost svakog korisnika da u upitniku unese i opiše svoje osobne i profesionalne interese. Ta opcija može kasnije izravno povezati sve korisnike Registra koji su iskazali iste ili slične interese", kazali su nam. 

"Projekt potiče umrežavanje Hrvata diljem svijeta" 

Kako god, sami početak registracije nemoguće je izvršiti jer e-mail s potvrdom registracije nikada nije pristigao niti nama niti Hrvatima koji žive izvan Hrvatske, a pokušali su se registrirati na stranicu. 

Kažu i kako je registar izvorni projekt Ureda kojim se promiče umrežavanje Hrvata diljem svijeta te njihovo povezivanje s domovinom, a dostupan je na engleskom, njemačkom i španjolskom jeziku. 

"Projekt je pokrenut u skladu s odredbama Zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan RH (Zakon) te je u skladu s jednim od zaključaka Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH iz 2017., a trenutno je u fazi izrade poboljšane produkcijske inačice kojom će se u značajnoj mjeri unaprijediti postojeće i dodati nove funkcionalnosti, a planirana je i promjena cjelokupnog vizualnog identiteta", kažu. 

Iz ovog odgovora nije jasno je li zbog toga stranica nefunkcionalna, ali kako god, obavijesti o tome na službenoj stranici Registra nema. 

Stranica bi trebala biti spoj digitalne baze podataka i komunikacijske mreže 

Registar čine dvije sastavnice. Prva je digitalna baza podataka o hrvatskim subjektima izvan Hrvatske koju čini strukturirani skup podataka, tzv. zapisi ili profili Hrvata izvan RH kao fizičkih osoba te zapisi/profili udruga, organizacija civilnog društva, poduzeća, vjerskih organizacija i drugih vrsta pravnih osoba koje su povezane s Hrvatima izvan Hrvatske, međutim iz Ureda kažu kako je pristup Registru otvoren i za sve ostale buduće korisnike, neovisno o njihovom prebivalištu.   

Jedan od specifičnih ciljeva Registra je uspostava dobrovoljne baze podataka koja može doprinijeti sveobuhvatnosti i sustavnosti ostvarivanja javnih politika Hrvatske prema Hrvatima izvan RH. Umrežavanjem Hrvata diljem svijeta te njihovim povezivanjem s domovinom doprinosi se i jačanju investicijskog potencijala RH, ali i izvoznih prilika za gospodarstvo Hrvatske. 

Iz Ureda kažu kako Registar može doprinijeti jačanju komunikacije i drugih oblika suradnje RH s Hrvatima izvan RH, njihovom snažnijem umrežavanju i suradnji kao i njihovom povezivanju s domovinom. Registrom se mogu pospješiti i drugi oblici suradnje RH s Hrvatima izvan RH kao i suradnja hrvatskih subjekata izvan RH. 

Druga sastavnica je komunikacijska mreža koja omogućuje izravnu komunikaciju, umrežavanje i suradnju registriranih korisnika u cilju olakšavanja i efikasne realizacije njihovih interesa. 

"Komunikacijska mreža druga je najvažnija komponenta Registra i dostupna je svim registriranim korisnicima putem alata pretraživanja i filtriranja podataka iz digitalne baze podataka, na temelju kojih se može uspostaviti i nastaviti izravna komunikacija među korisnicima Registra.  

Putem navedenih alata, svaki registrirani korisnik može pretraživati zapise fizičkih ili pravnih osoba i brzo detektirati korisnika koji odgovara njegovim osobnim ili profesionalnim interesima i zatim putem posebno kreiranog (zaštićenog i anonimnog) komunikacijskog rješenja, tom korisniku uputiti poruku s ciljem ostvarivanja komunikacije i suradnje. 

Razvijanje povezanosti i odnosa s Hrvatima izvan RH jedan je od posebnih ciljeva u sklopu Nacionalnog plana razvoja odnosa RH s Hrvatima izvan RH do 2027. godine, a jačanje i razvoj suradnje obveza je koju propisuje deset članaka Zakona. U tom kontekstu, Ured i ovim projektom nastoji potaknuti suradnju, ojačati, razviti i decentralizirati ju te putem suvremene digitalne platforme učiniti javno dostupnom, vjerodostojnom i otvorenom za sve Hrvate izvan RH", kažu.  

Registar bi trebao sadržavati i oglase 

Iz Ureda su nam poručili kako je Registar "jedinstveno rješenje u komparativnoj praksi, a posebice se to odnosi na obuhvat podataka koji se Registrom prikupljaju, kao i na mogućnost ostvarenja brojnih vrsta suradnje među korisnicima Registra". 

Kažu kako su slična inozemna rješenja usmjerena uglavnom na prikupljanje ograničenog obuhvata podataka i to samo u odnosu na pravne osobe. Pritom su slična rješenja nerijetko usmjerena samo na jednu vrstu suradnje, primjerice poslovnu ili obrazovnu. 

"Registar se od ostalih komparativnih rješenja također razlikuje i u dijelu svoje funkcionalnosti, gdje korisnici, i fizičke i pravne osobe, mogu opisati svoje konkretne interese, objaviti ih kao svojevrsne oglase te ih učiniti vidljivim drugima kako bi ostvarili inicijalnu komunikaciju i time pokušali realizirati svoje interese. 

Registar nudi mogućnost koja će uključivati zaprimanje svih informacija i novosti koje su od interesa za Hrvate izvan RH s ciljem unaprjeđenja dvosmjerne komunikacije između domovine i Hrvata izvan RH i time ostvarivanja još i značajnijih koristi od upotrebe Registra", kazali su nam.

U moru informacija koje su nam kao odgovor poslali uz Ureda, od kojih je većina dostupna na internetskim stranicama, nismo uspjeli dobiti odgovor na ključno pitanje - zašto stranica ne funkcionira, zašto se na nju uopće nije moguće registrirati i na koji način misle otkloniti ovaj problem. 

Pročitajte više