Opomena Kuniću zbog cenzure: HRT sprječava iznošenje informacija o aferi Hypo!

HRVATSKA TELEVIZIJA imala je za namjeru spriječiti iznošenje određenih informacija od neupitnog javnog interesa o austrijskoj istrazi o Hypo banci. Novinarsko vijeće časti stoga smatra da je riječ o očitom primjeru cenzure i teškog kršenja elementarnih novinarskih sloboda, što je protivno Općim načelima Kodeksa časti hrvatskih novinara, zaključak je Vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva od 14. siječnja koje potpisuje predsjednik Vijeća Drago Hedl.

> Ekskluzivno - HRT dobio pismo iz Europskog parlamenta: Ako se nastavi cenzura u korist HDZ-a, nećemo vas pustiti u EU!

> Prijetnje na Prisavlju zbog Hypo banke: Ako dovedeš Margetića u emisiju, servirat ću ti otkaz!

Radi se o jednom u nizu slučajeva cenzure na javnoj televiziji koji datira od 10. rujna prošle godine kada je v.d. urednika Informativnog programa HTV-a Renato Kunić izričito zabranio gostovanje Domagoja Margetića u emisiji Hrvatska uživo. "Maja Sever namjeravala je Margetića pozvati kao relevantnog sugovornika o temi afere Hypo, ali je, prema njezinom navodu, urednik Kunić izjavio kako 'taj desničar i ustaša' u emisiju može doći 'samo preko njega mrtvog'", podsjećaju iz Vijeća časti navodeći kako nemaju razloga sumnjati u istinitost navoda Maje Sever, bez obzira na to što se Renato Kunić nije očitovao o prijavi. Kunić se, dodajmo i to, ni o čemu ne očituje, procjenjujući valjda da nije dužan objasniti hrvatskoj javnosti svoje uredničke odluke koje se tiču i građana ove države, pretplatnika Hrvatske televizije.

Iz navoda Maje Sever, nastavlja se u odluci Novinarskog vijeća časti, "proizlazi da zabrana gostovanja Domagoja Margetića nije bila motivirana nikakvim profesionalnim razlozima - niti su izneseni profesionalni argumenti za zabranu njegova gostovanja, niti je, eventualno, predložen neki drugi relevantan sugovornik". "Očito je, dakle, da se, kad se već nije moglo izravno spriječiti otvaranje teme 'afere Hypo', ovim uredničkim potezom htjelo spriječiti iznošenje određenih informacija od neupitnog javnog interesa, koje kolega Margetić, kao jedan od rijetkih svjedoka u austrijskoj istrazi o Hypo banci, zacijelo ima i koje je bio spreman podastrijeti javnosti", stoji u zaključku Vijeća.

Vijeće časti HND-a zbog svega iznesenog izreklo je opomenu vršitelju dužnosti urednika Informativnog programa Renatu Kuniću, a na odluku Vijeća časti može se uložiti žalba Središnjem odboru u roku od 30 dana od primitka odluke.

Ovo je samo još jedna u nizu oštrih kritika upućenih prema javnoj televiziji čiji je glavni urednički orijentir održavanje kompromitiranog HDZ-a na vlasti te zataškavanje njihovih korupcionaških afera. Index je i jučer ekskluzivno objavio otvoreno pismo Rogera Helmera, člana Europskog parlamenta iz Velike Britanije koji se žestoko obrušio na cenzuru i političke pritiske na novinare na hrvatskoj javnoj televiziji. Istaknuo je kako su s HTV-a skinute sve emisije koje su kritički analizirale političko-ekonomsku situaciju u Hrvatskoj, kao što su Latinica, Poslovni klub i Otvoreno. "Ovakav oblik cenzure nedopustiv je bilo kada, a posebno u izbornoj godini!", poručio je europski parlamentarac. Otvoreno pismo uputio je v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josipu Popovcu, v.d. ravnatelju HTV-a Mislavu Stipiću i direktorici programa Hloverki Novak Srzić.

Pročitajte više