Oporba: Donošenje zakona o privatizaciji na kraju mandata iluzorno i neprihvatljivo

OPORBENI saborski klubovi suglasili su se danas u ocjeni da je iluzorno i neprihvatljivo na kraju mandata Hrvatskog sabora i Vlade donositi novi zakon o privatizaciji.

Riječ je o zakonskom prijedlogu po kojemu bi se svi udjeli i dionice u vlasništvu države objedinile jedinstven portfelj, kojim bi upravljao Hrvatski imovinski fond (HIF), u koji bi prerastao sadašnji HFP.

Dionice, poslovni udjeli, stvari i nekretnine koje u postupku pretvorbe nisu ušle u vrijednost temeljnog kapitala trgovačkih društava prešle bi u vlasništvo HIF-a. Izuzetak su nekretnine čije bi izdvajanje narušilo tehnološku cjelinu trgovačkog društva, kakvo je primjerice zemljište potrebno za redovnu uporabu zgrada.

Tehnološkom cjelinom ne bi se smatralo zemljište u kampovima i neizgrađeno građevinsko zemljište.

Predlaže se i da uprave dioničkih društava u državnom vlasništvu od HIF-a mogu zatražiti otkup vlastitih dionica pod povoljnijim uvjetima, koje potom pod istim uvjetima moraju ponuditi radnicima.

Većina klubova usprotivila se donošenju zakona po hitnom postupku, no odluka da predloženi tekst prođe dva saborska čitanja, zbog nedostatka kvoruma, nije donesena.

Zakon se donosi na zadnjoj sjednici i time novoj vladi stavlja kamen oko vrata, budite sigurni nova vlada HDZ-a sigurno nema ovakav koncept privatizacije, istaknuo je Ivan Šuker (Klub HDZ-a).

Upozorio je da novi zakon o privatizaciji ne bi trebalo donositi bez izvješća Nadzornog odbora HFP-a, koje Saboru nije podnošeno od prošlogodišnjeg izlaska HSLS-a iz vladajuće koalicije. Tada je, podsjeća Šuker, s mjesta predsjednika NO HFP-a otišao HSLS-ovac Jaranko Mijalić, a vladajuća koalicija do danas se nije uspjela dogovoriti o njegovoj zamjeni.

Predloženi je zakon još jedan u nizu apsurda na kraju mandata, ocijenila je Jadranka Katarinčić-Škrlj (Klub HSLS-a) podsjetivši da je aktualna vlast izbore 3. siječnja dobila i na obećanju da će ispraviti nepravde i pljačke učinjene u privatizaciji.

Da treba usporiti s donošenjem novog zakona, odnosno umjesto u hitnom, raspraviti ga u redovitom postupku drži i Klub HSS-a.

Zakon je nužan, kao i nova privatizacijska pravila, ali se to ne može raditi kozmetički kao što se predlaže u dijelu novog zakona i zato ga treba donijeti u redovitom postupku, rekao je Ante Markov.

Markovu posebno smeta što bi predloženi zakon HIF-u dao diskrecijske ovlasti u upravljanju i prodaji vlasničkih udjela i dionica. Smatra da bi o tome, uz HIF, trebala ravnopravno odlučivati i resorna ministarstva te jedinice lokalne samouprave.

Rasprava o novom zakonu, dijelom se prometnula u općenitu raspravu o hrvatskoj privatizaciji.

Damir Kajin (Klub IDS-) tvrdi da je privatizacija kod građana sinonim za otimačinu, da je, izuzme li se srpska agresija, aktualni zakon bio podloga za najveću nepravdu napravljenu građanima.

Dario Vukić (Klub HIP-a) uzvraća da privatizacijske afere ima i aktualna vlast, spominje Excellsior, Sunčani Hvar, PIK-ove.

Kad je riječ o samom zakonu, klubovi u načelu podržavaju program radničkog dioničarstva (ESOP), no dvoje u njegovu realnost.

Sve što je vrijedno je privatitizirano, HFP raspolaže samo škartom od dionica, tvrdi Kajin, dok Milan Kovač (Klub HB-a) tvrdi da je predloženi ESOP program protuustavan, jer bi radnike tvrtki koje tek treba privatizirati doveo u povlašten položaj pred onima čije su tvrtke ranije rasprodane.

Upozorio je i da bi predloženo rješenje po kojem o upisu zemljišta koje s dioničkim društvom čini tehnološku cjelinu u temeljni kapital društva odlučuje HIF taj fond dovelo u sukob interesa.

HIF bi tako odlučivao u postupku u kojem je neposredno imovinski zainteresiran, upozorio je Kovač, predlažući da o upisu takvih nekretnina odlučuju sudovi.

Pročitajte više