Oporba: Država bi gradila stadion privatnom klubu, a Banija i Zagreb neobnovljeni

Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL

SABORSKA oporba zapitala se, uoči rasprave o novom zakonu o sportu, zašto bi država gradila stadion privatnom klubu u Zagrebu dok još uvijek nisu sanirane posljedice potresa na Baniji i u Zagrebu.

Oporba je, naime, problematizirala najavu vladina glasnogovornika da će država, s drugim sudionicima, krenuti u izgradnju stadiona u Zagrebu na kojem bi igrali Dinamo i hrvatska reprezentacija.

"Ne dajte obećanja koja su smiješna i suluda, ako se u nekoliko godina nije mogao obnoviti kiosk u Zagrebu i na Banovini, onda ne najavljujete gradnju stadiona, radije to prepustite privatnom kapitalu“, rekao je Dario Zurovec (Fokus).

 

Bernardić: Otkud povjerenje da će nacionalni sagraditi Tomašević?

"Ako Tuđman sa Zlatkom Canjugom nije uspio izgraditi stadion, otkud povjerenje da će nacionalni stadion izgraditi gradonačelnik Tomašević, koji nije u stanju postaviti jedan boks za smeće u centru grada, ili Andrej Plenković, koji nije u stanju obnoviti jedan crijep na Baniji", upitao se Davor Bernardić (Socijaldemokrati).

Istaknuo je važnost poreznih olakšica i predložio da se poduzetnicima omogući da 20 posto poreza na dobit mogu uložiti u sport i kulturu, tumačeći kako to postoji u Sloveniji, Austriji i SAD-u.

Hvaleći predloženi zakon o sportu, Vesnu Vučemilović (HS) zabrinjava što vladin glasnogovornik Marko Milić na temelju zakona najavljuje gradnju novog stadiona u Zagrebu za jedan privatni klub "pa kao smokvin list dodaje da će tu igrati i hrvatska reprezentacija".

Vučemilović: Reprezentacija je dobrodošla i u Osijek

Nejasno je zašto bi država, dok još nisu obnovljeni ni Banovina niti Zagreb, gradila stadion privatnom klubu, kazala je zastupnica i poručila kako je reprezentacija dobrodošla i u Osijek.

Marko Milić, glasnogovornik vlade, najavio je u ponedjeljak da će država, s drugim sudionicima, krenuti u izgradnju stadiona u Zagrebu dodavši da će se uložiti i u druge sportske objekte diljem Hrvatske.

Istaknuo je da se kroz konzultacije s ministarstvima financija i turizma pronalazi financijski okvir kroz koji bi se obavila ulaganja za izgradnju stadiona u Zagrebu na kojem bi igrao Dinamo i gdje igra hrvatska reprezentacija.

Oporba je izrazila zadovoljstvo predloženim zakonom, ističući da je prepoznao probleme u sportu i određeni način njihova rješavanja.

 I HDZ-ov Josip Šarić (HDZ) hvali zakon, naglašava kako će se njime urediti neki neriješeni odnosi, primjerice  41 aktivnost nacionalnog programa sporta, financiranje temeljem jasnih kriterija, skrb o sportašima.

 "Vjerujem u konsenzus jer svi želimo da sport ide naprijed", rekao je Šarić.

Pročitajte više