Oporba podržala Sanadera u dogovoru sa Slovencima

>> Dogovor Sanadera i Janše: Granične sporove rješavat će sud u Haagu

Problemi oko nuklearne elektrane u Krškom trebali bi biti riješeni od strane nadležnih slovenskih i hrvatskih ministara, kazao je Sanader, a na sastanku je potvrđeno i da će bivše republičke granice iz vremena Jugoslavije ostati granice novih država.

Izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da Hrvatska i Slovenija imaju 19 spornih graničnih točaka Sanader nije želio komentirati, kazavši tek kako "će sve prepustiti stručnjacima".

Na sastanku je, naime, dogovoreno formiranje zajedničke komisije koja bi se sastojala od stručnjaka obiju strana, a koji su na slučaju hrvatsko-slovenskih otvorenih pitanja radili tijekom devedesetih i tijekom 2001. godine. Ta bi komisija pripremila okvir prema kojemu bi se izašlo pred Međunarodni sud pravde u Haagu. Dogovor zajedničke komisije prije Haaga razmatrale bi vlade i parlamenti obiju zemalja.

Otvorena pitanja između Slovenije i Hrvatske se odnose na kopnenu i morsku granicu između dvije zemlje, proglašenje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), pitanje povrata duga štedišama nekadašnje Ljubljanske banke te pitanje zajedničke Nuklearne elektrane Krško.

Janša neće imati toliko sreće sa prihvaćanjem sporazuma?

Slovenski premijer Janez Janša danas je također održao sličan sastanak sa slovenskim predstavnicima stranaka. I dok je hrvatski premijer kazao kako su hrvatske parlamentarne stranke "pokazale visok stupanj zrelosti" te da su svi predstavnici stranaka, unatoč izbornoj godini, nadišli stranačke interese, slovenski premijer, ako je za vjerovati slovenskim medijima, kod svojih političkih kolega možda i neće naići na takvu vrst prihvaćanja.

Naime, predsjednica LDS-a Katarina Kresal već je za tamošnje medije izjavila kako od vlade očekuje pojašnjenje odluke o  bledskom sporazumu, budući da Janša, prema njezinim tvrdnjama, nije imao mandat stranaka za dogovor o tome da Slovenija i Hrvatska o pitanju granice odlučuju u Haagu.

Kresal, međutim, nije jedina koja se oglasila u vezi sporazuma. Marjan Podobnik, direktor Zavoda 25. junija, inače autor zemljovida slovensko-hrvatske granice na kojem je izneseno osam neriješenih graničnih točaka između dviju država, a koji je poznat po tvrdnjama da je Slovenija oštećena granicom jer je ona postignuta dogovorom bivših komunističkih čelnika u vrijeme Jugoslavije te da je slovenski etnički prostor u prošlosti išao i južnije od rijeke Dragonje, izjavio je kako je bledski dogovor "štetan po Sloveniju".

Sanader i Janša su na jučerašnjem sastanku dogovorili kako će granična pitanja biti riješena arbitražom pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICJ), dok će ostala otvorena pitanja dvije države rješavati bilateralno.

Slovenija je na arbitražu pristala uz nekoliko uvjeta, među kojima je bio i onaj da se poštuju ustavne odluke parlamenata obje države od 25. lipnja 1991. godine, kada su određene granice, te da se ne priznaju jednostrane promjene stanja koje su od tad nastupile.

I.M./B.S.
Foto: AFP

Pročitajte više