Oporba u Kuvajtu osvojila većinu u parlamentu, među njima samo jedna žena

Foto: Profimedia

Oporba je osvojila većinu u kuvajtskom parlamentu na sedmim općim izborima u nešto više od deset godina, a među izabranim zastupnicima je samo jedna žena, po rezultatima izborima objavljenima u srijedu.

Izbori su održani jučer nakon što je ustavni sud u ožujku poništio rezultate prošlogodišnjih izbora na kojima je oporba ostvarila značajno bolji rezultat te vratio na dužnost parlament izabran 2020. godine.

U parlament izabrana samo jedna žena

Oporbeni kandidati osvojili su 29 od 50 mjesta u parlamentu, po rezultatima izborima, objavila je Kuvajtska novinska agencija. U parlament je izabrana samo jedna žena, oporbena kandidatkinja Janan Bushehri.

Sastav novog saziva parlamenta jako je sličan onome izabranome prošle godine koji je poništen. Svoja mjesta zadržali su svi zastupnici osim 12.

"Izborni rezultati pokazatelj su svijesti kuvajtskog naroda"

"Danas slavimo pobjedu reformističkog pristupa. Izborni rezultati pokazatelj su svijesti kuvajtskog naroda", rekao je novinarima oporbeni zastupnik Adel Al-Damkhi.

Odaziv je bio 50 posto sat vremena prije zatvaranja birališta. Prošle godine bio je 63 posto. Kuvajt je uveo parlamentarni sustav 1962., a parlament je u zadnjih 12 godina bio raspušten 11 puta.

Kuvajtsku vladu bira vladajuća obitelj Al-Sabah.

Pročitajte više