Oporba u Venezueli ponovno pokušava svrgnuti Chaveza

PREDSJEDNIK Venezuele Hugo Chavez kazao je u četvrtak kako ne vjeruje da će oporba ishoditi održavanje referenduma o njegovu opozivu, no ukoliko uspije najavio je da je spreman napustiti dužnost.

Uoči četverodnevnog prikupljanja potpisa koji su oporbi potrebni za sazivanje referenduma, Chavez je pozvao svoje sljedbenike da ne ometaju protivničku kampanju prikupljanja najmanje 2.4 milijuna potpisa.

Taj je broj minimalno potreban kako bi se udovoljilo ustavnim kriterijima za sazivanje referenduma o opozivu Chaveza koji je od 1998. na čelu petog najvećeg izvoznika nafte u svijetu.

Chavez je prošle godine već preživio jedan pokušaj svrgavanja s vlasti za kojim je uslijedio dvomjesečni štrajk koji je uzdrmao ekonomiju.

Populistički predsjednik je na konferenciji za novinare u Caracasu, u trenutku dok su njegovi protivnici animirali na veliki odaziv na prikupljanje potpisa koje počinje u petak, kazao kako je uvjeren da može svladati i tu posljednju u nizu prepreka njegovoj petogodišnjoj vladavini.

"Oporba bi trebala do sada shvatiti da je mogućnost prikupljanja potpisa gotovo jednaka nuli", kazao je.

"Ukoliko ih, pak, prikupe na transparentni i zakonit način... onda idemo s referendumom". "A ako me pobijede na referendumu, otići ću."

No, oporba, koja ga optužuje da upravlja zemljom poput diktatora, izrazila je strahovanja da bi Chavez mogao upotrijebiti silu kako bi se održao na vlasti.

Više od 60.000 vojnika bit će u pripravi u petak kako bi se spriječili eventualni neredi na gotovo 2.700 mjesta na kojima se širom zemlje prikupljaju potpisi.

Proces će pratiti oko 50 međunarodnih promatrača.

Pročitajte više