Oporbeni prosvjed u Venezueli: Dva mrtva, više od dvadeset ranjenih

NAJMANJE dvije osobe su poginule, a više od dvadeset je ozlijeđeno na ulicama glavnog grada Venezuele Caracasa, u sukobima između vojske i oporbenih pristaša koji su tražili referendum o opozivu predsjednika Huga Chaveza, javljaju agencije.

Zbog sukoba, koji su dijelove Caracasa pretvorili u ratnu zonu, nakratko je odgođen početak međunarodnog summita o siromaštvu koji je organiziran pod pokroviteljstvom Chaveza.

Stotine pripadnika vojske, potpomognuti oklopnim vozilima, pucali su gumenim mecima i bacali suzavac kako bi zaustavili tisuće prosvjednika koji su se pokušali probiti do poprišta summita. Prosvjednici su na vojnike bacali kamenje.

"Imamo dva mrtva i više od dvadeset ranjenih. Svi su stradali od vatrenog oružja", rekao je jedan gradski dužnosnik. On nije rekao tko je koristio vatreno oružje.

Unatoč kaosu na ulicama, dvodnevni summit koji je okupio čelnike država i izaslanike iz 19 zemalja u razvoju iz Afrike, Azije, Srednje i Južne Amerike počeo je, premda s dva sata zakašnjenja.

U svom govoru kojim je otvorio summit, Chavez nije spomenuo prosvjede. Sukobe nisu spomenula ni druga dva govornika, iranski predsjednik Mohamed Khatami i predsjednik Zimbabwea Robert Mugabe.

Oporbeni prosvjednici, koji optužuju Chaveza za diktatorsko ponašanje, željeli su iskoristiti summit kako bi privukli pozornost međunarodne javnosti i dobili podršku za svoj zahtjev za održavanje referenduma o opozivu predsjednika.

(Hina) xdv ydv

Pročitajte više