Oporbeni vijećnici Splita i Ancone protiv zajedničke izjave

SVEČANA zajednička sjednica gradskih vijeća Splita i Ancone, održana sinoć u tom talijanskom gradu u sklopu tradiconalne proslave "Festa del mare", nije završila najavljenim prihvaćanjem zajedničke izjave kojom se daje potporu Europskom ustava, potvrdio je danas vijećnik HDZ-a u splitskome Gradskom vijeću Jozo Balić.

Naime, oporbeni vijećnici Ancone, koji su u tome dobili potporu splitskih oporbenjaka, zatražili su da se u izjavu uvrsti i priznanje kršćanskih korijena kao temelja europskih država, o čemu ostali vijećnici nisu željeli niti raspravljati, rekao je Balić.

Zahtjev oporbenih vijećnika talijanskih desnih stranaka Alleanza Nazionalle i Forza Italia podržali su oporbeni vijećnici splitskog Gradskog vijeća Jozo Balić i Ante Luetić iz HDZ-a, Zdravka Božikov iz HKDU-a i Marko Skejo iz HČSP-a.

Jozo Balić rekao je kako ta "inicijativa nikoga nije ugrožavala pa ni izjavu koja je trebala biti prihvaćena. Druga je stvar što se svaka inicijativa koja se nekome ne sviđa karakterizira kao neracionalan izbor, a da istodobno vijećnici prije sjednice s tim nisu bili do kraja upoznati".

Splitski gradonačelnik Miroslav Buličić drži, pak, kako to pitanje treba prepustiti europskim državama, a ne o tome odlučivati na razini gradova prijatelja.

"Osim toga", naglasio je, "nisu sve europske zemlje kršćanskog naslijeđa. Sutra će tu biti i Turska, a tu su i građani pripadnici drugih religija i svjetonazora".

Buličić smatra i kako je bilo nepotrebno da dio splitskih oporbenih vijećnika prihvati "igru talijanskih kolega", što je dovelo do nezahvalne situacije da se na kraju ne prihvati izjava temeljena na europskom Statutu i Ustavu.

Balić, međutim, smatra kako je nebitno što je zahtjev koji su podržali došao iz redova vijećnika stranaka talijanske desnice koje se protive ulasku Hrvatske u EU, jer "iako s detaljima talijanske političke scene, pošteno govoreći, nisam upoznat, niti želim ulaziti u ocjene o tome", poručio je, "to s tim nema nikakve veze i izjavu ne treba stavljati u neki drugi politički kontekst".

Osim toga, zaključio je, da se poštivala demokratska procedura, na sjednici se mogao taj amandman prihvatiti ili odbiti čime bi stvar bila riješena.

Prvi europski ustav službeno će u studenome u Rimu potpisati šefovi država i vlada Europske unije. Dvadeset pet država članica imat će zatim dvije godine za ratifikaciju ustavnog sporazuma, što je nužan uvjet da bi ustav mogao stupiti na snagu. Ustav su 18. lipnja prihvatili europski čelnici u Bruxellesu.

Gradovi Ancona i Split desetljećima njeguju prijateljske odnose. Budući da je ova godina u Splitu posvećena 1700. obljetnici mučeništva sv. Dujma, predstavnici Ancone odlučili su svoju feštu mora posvetiti prekomorskom susjedu. Grad Split bio je i nositelj cjelokupnog trodnevnog programa pod nazivom "Dva sveca, dva grada, samo jedno more" u sklopu kojega je održan niz koncerata, izložbi te drugih kulturnih i sportskih događaja.

Pročitajte više