Optimizam nakon vijesti o cjepivu i podaci iz Azije doveli do jačanja eura

Foto: EPA

EURO je u ponedjeljak blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta jer su ulagače ohrabrili dobri makroekonomski podaci iz Azije, a nadaju se i da će svijet skoro dobiti učinkovito cjepivo protiv covida-19.

Euro je oko podneva prema dolaru bio u plusu 0,1 posto i njime se trgovalo po 1,1843 dolara. 

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta bio je gotovo nepromijenjen i iznosio je 92,657 bodova.

Broj slučajeva zaraze koronavirusom ponovo snažno raste širom svijeta, ali među ulagačima i dalje prevladava nada da će učinkovito cjepivo spasiti svjetsko gospodarstvo.

Nada je potaknula rast tržišta dionica i oporavak valuta koje ulagači smatraju rizičnijom imovinom, poput eura.

Analitičari Commerbanka podsjećaju da je eurozona prema ocjeni ulagača bolje pripremljena za aktiviranje dodatnih fiskalnih poticaja nego SAD, s obzirom na podijeljeni Kongres. 

Cjepivo potiče optimizam

"Posebno s obzirom na dobre vijesti kompanija koje razvijaju cjepivo i na tračak svjetla na kraju tunela, tržišta valuta vjerojatno će priželjkivati aktivnu fiskalnu reakciju, a ne pasivnost", objašnjava strateg Commerzbanka Ulrich Leuchtmann.

"Ako se može nazrijeti kraj pandemije, trgovci devizama ponovo se zalažu za taktiku podupiranja europskih gospodarstava fiskalnim mjerama, kako bi prevladala posljedice lockdowna", dodaje Leuchtmann. 

Dobro raspoloženje na tržištima poduprle su i naznake oporavka kineskog i japanskog gospodarstva i potpisivanje azijsko-pacifičkog trgovinskog sporazuma.

U takvim je okolnostima kineski juan ojačao 0,4 posto prema dolaru, na 6,5661 juan za dolar.

I australski je dolar ojačao prema američkom imenjaku, i to 0,5 posto, na 73,09 američkih centi, poduprt izjavom guvernera da će razmotriti spuštanje ključnih kamatnih stopa u negativni teritorij samo ako to učine sve druge ključne središnje banke, za što su "šanse iznimno male".

Pročitajte više