optužbe amnesty internationala protiv policije SCG

Za vrijeme policijske operacije "Sablja" ili sveobuhvatnog obračuna s elementima organiziranog kriminala koji su stajali iza ubojstva premijera Zorana Đinđića 12. ožujka ove godine, mnogi uhićeni bili su podvrgavani policijskoj torturi i lošem tretmanu, stoji u nacrtu izvještaja "Amnesty Internationala" pod nazivom "Operacija masovne torture", tvrdi današnji beogradski dnevnik "Danas".

List, pozivajući se na "krugove organizacije", tvrdi da bi taj dokument trebao biti objavljen narednih dana, a autori izvještaja navode da je "Amnesty International" još 3. travnja, prilikom prijema Srbije i Crne Gore u Vijeće Europe, iznio svoje ocjene da "neki aspekti odredbi izvanrednog stanja mogu dovesti do rasprostranjenog kršenja ljudskih prava".

AI je osobit bio zabrinut zbog odredbi koje dozvoljavaju Ministarstvu unutarnjih poslova da uhićene zadrži u pritvoru, bez sudskog odobrenja, i do 30 dana, bez prava na kontakt s odvjetnicima ili članovima obitelji, što je suprotno međunarodnim standardima.

U dokumentu, nadalje, stoji da je AI prikupio podatke o brojnim slučajevima torture i lošeg tretmana uhićenih prilikom posjeta delegacije AI u srpnju, kao i da je tim povodom uputio pismo vlastima Srbije u kojem je izrazio svoje primjedbe.

AI navodi da je posebno bio zabrinut optužbama da je policija podvrgavala torturi uhićene u vezi s operacijom "Sablja", "uključujući i gušenje stavljanjem plastične vrećice ili drugih materijala na glavu zatvorenika, batinanjem, električnim šokovima primjenjivanim na glavu i tijelo i lažnim egzekucijama". U dokumentu je detaljno obrađeno 13 slučajeva za koje se smatra da ilustriraju rašireno korištenje policijske torture, "posebno u slučajevima osoba smatranim relativno sitnim kriminalcima i koje su, prema tome, bile daleko od očiju javnosti da bi njihove optužbe bile objavljene".

Istovremeno, AI je optužio dužnosnike OESS-a da su njihove izjave bile čimbenik koji je doprinio ozbiljnom kršenju ljudskih prava u to vrijeme, piše beogradski dnevnik "Danas".

Pročitajte više