Optužen kapetan kruzera zbog kojeg je na Dunavu u Budimpešti poginulo 27 ljudi

Foto: EPA

MAĐARSKI tužitelji danas su podigli optužnicu protiv ukrajinskog kapetana švicarskog kruzera koji se sudario s manjim brodom u svibnju na Dunavu u Budimpešti, pri čemu je poginulo 27-ero ljudi.

Podsjetimo, manji turistički brod Mermaid s 35-ero ljudi potopio se nakon što je u njega na Dunavu udario kruzer. Time je izazvana najgora nesreća na toj rijeci u posljednjih pedeset godina.

Poginulo je 27-ero ljudi, od čega 25-ero Južnokorejaca

Od 27 poginulih 25-ero je južnokorejskih državljana. Kapetan Mermaida i članovi posade također su poginuli, a jedan Južnokorejac još uvijek nije pronađen.

Mermaid je prestigao kruzer te je imao prednost prilikom prolaska ispod mosta, rekli su tužitelji. Usprkos tome, kapetan kruzera je ubrzao iako je manji brod bio uočljiv te ga je kapetan mogao vidjeti na radaru.

"Kapetan nije obratio dovoljno pažnje, nije se fokusirao na upravljanje brodom nekoliko minuta", rekli su tužitelji, dodajući da kapetan nije održao sigurnu udaljenost te nije poslao radio signal i zvučni signal, što je potrebno prilikom pretjecanja.

"Nakon sudara, Mermaid je bio u potpunosti ispod vode oko 30 sekundi te je potonuo", dodaju tužitelji.

Ima 64 godine, prijeti mu 11 godina zatvora

Policija je ustanovila kako je kapetan 64-godišnji C. Jurij iz ukrajinske Odese. Njegovi su odvjetnici prethodno rekli kako je on jako potresen, ali da nije učinio ništa pogrešno.

Švicarska tvrtka Viking Cruises, koja je vlasnik kruzera, rekla je kako surađuje s mađarskim istražiteljima. Tužitelji su rekli da bi kapetan mogao dobiti od dvije do 11 godina zatvora.

Pročitajte više