Optužen sudac koji je izvlačio stečajni novac. "Pola se ne sjećam, bio sam pijan"

Mihael Kovačić Foto: Nikola Cutuk/Pixsell

USKOK je danas objavio kako je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 13 osoba zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pranja novca.

Prvooptuženi je nekadašnji predsjednik i sudac Trgovačkog suda u Sisku, a potom sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, Mihael Kovačić, koji je s dvoje stečajnih upravitelja i još devet osoba optužen za izvlačenje novca iz stečajnih masa poduzeća. Stečajni kriminal je trajao od sredine 2008. do veljače 2021., kada su svi uhićeni u velikoj policijskoj akciji.

Kovačića se tereti da je zlorabio svoju poziciju stečajnog suca i izvlačio novac iz stečajeva. U tome su mu pomagali stečajni upravitelji i prva suradnica, koja je bila voditeljica Ureda predsjednika Trgovačkog suda u Sisku, a potom upraviteljica Zajedničke pisarnice Trgovačkog suda u Zagrebu.

Ukradenim novcem kupovali stanove i aute

Uskok navodi da su okrivljenici ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 3.094.337,20 eura, dok su stečajni dužnici oštećeni za najmanje 3.540.848,68 eura. Kovačiću je isplaćeno najmanje 573.156,36 eura, dok je u korist preostalih okrivljenika i s njima povezanih pravnih i fizičkih osoba isplaćeno ukupno najmanje 2.521.180,84 eura.

Od tog iznosa je 1.413.251,54 eura isplaćeno u korist sedam društava koja su osnovana, preuzeta ili korištena kako bi se isplatama preko njihovih računa prikrilo nezakonito porijeklo novčanih sredstava nezakonito isplaćenih na teret imovine stečajnih dužnika.

Ukradenim novcem kupovali su se nekretnine, automobili i vrijednosni papiri, a kroz razna ulaganja čak je i uvećano nezakonito stečeno bogatstvo, navodi se u priopćenju Uskoka.

"Nemam pojma što se događalo, bio sam više pijan nego trijezan"

Podsjetimo, Kovačić je nakon što je uhićen istražiteljima priznao krivnju. Kovačić je tvrdio da se ne sjeća svega jer je većinu vremena bio pijan, pisao je tada Večernji.

"To što ste napisali i za što me sumnjičite, to je sve istina. No ja za pola toga nemam pojma da se događalo jer sam bio više pijan nego trijezan", kazao je uhićeni sudac. Branio se da to što je on radio rade svi, a istražiteljima je navodno i napomenuo da im je dugo trebalo da ga razotkriju.

Među uhićenima su bili voditeljica pisarnice tog suda Aleksandra Mažić te nekoliko stečajnih upravitelja, kao i supruga suca Kovačića, Ivanka Kovačić, njihov sin Patrik Kovačić, brat Jurica Kovačić, nećak Ivan Prpić, te partner Kovačićeve sestre Krunoslav Haramustek. Sa suradnicom Mažić su uhićeni i njezin suprug Andrija Mažić te brat Nenad Rajković i majka Branka Rajković, pisao je tada Večernji list.

Pročitajte više