Optuženi za aferu Indeks optužili Uskok za utjecanje na svjedoke



NEKOLIKO optuženih za prodaju ispita na zagrebačkim fakultetima izjasnilo se kako nije krivo, a doveli su u pitanje i Uskokove metode.

Tomislav Gelo, asistent na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, kojeg Uskok u procesu vezanom za akciju "Indeks" tereti da je studentici Antoniji Katavić bez položenog ispita upisao ocjenu te kao nagradu od Marka Slipčevića primio pršut, danas je na Županijskom sudu u Zagrebu dao svoj iskaz.

Gelo je rekao kako se ne osjeća krivim, a sporni pršut je bio "jako ukusan, ali je nekima poslije prisjeo". Slipčević je Gelov bivši prijatelj, koji ga je doveo u situaciju u kojoj se nalazi jer se dogovorio s Uskokom, ispričao je Gelo, koji negira krivnju.

Gelo je posvjedočio kako Slipčevića odvjetnik prisiljava na nagodbu, te kako mu je Slipčević rekao da je s Uskokom dogovorio priznanje krivnje, obranu šutnjom, a zauzvrat će dobiti uvjetnu kaznu. Šef Uskoka Dinko Cvitan Slipčeviću je rekao da pravosudne organe zanimaju samo profesori, te da njih treba teretiti.

Gelo je zatim predsjedniku sudskog vijeća Zoranu Luburiću predao ispis s Facebooka, za koji tvrdi da je sinut sa Slipčevićevog profila, te da u njemu stoji Slipčevićevo priznanje o Uskokovom pritisku i nagodbi koju je sklopio. Gelo je to priznanje još u svibnju dobio od jednog prijatelja.

Gelo nije jedini koji se potužio na Uskokov način rada. Profesor Dražen Kovačević s Fakulteta prometnih znanosti ustvrdio je da je studentica koja je njega teretila u istrazi, nakon koje je i osuđena, labilna osoba koja se slomila pod pritiskom Uskoka, i teretila njega kako bi izašla iz zatvora.

Profesorica Vesna Brčić Stipčević s Ekonomskog fakulteta, koju se tereti da je s kolegicom Maricom Škrtić dogovorila da se studentu Vladimiru Oršuliću bez izlaska na ispit upiše ocjena, zanijekala je optužbu, zajedno sa Škrtić. Stipčević je rekla kako je sa Škrtić razgovarala samo u policiji, i to u jedinici za zadržavanje u kojoj su nakon uhićenja jednu noć zajedno dijelile ležaj.

Pročitajte više