Optuženi za brutalno ubojstvo na slobodi. Mještani u strahu: "Oni su monstrumi"

DVOJICA optuženika za brutalno ubojstvo mladića u Rogotinu puštena su ovih dana iz istražnog zatvora na slobodu. Suđenje je u tijeku, a sa suda su puštanje na slobodu obrazložili riječima da su "optuženici shvatili štetnost činjenja kaznenih djela", objavila je emisija Provjereno.

Važno je napomenuti, kako se i ranije pisalo, da su obojica optuženih godinama poznata po gomili kaznenih djela.

Županijsko državno odvjetništvo se žalilo na odluku i čeka se mišljenje Visokog kaznenog suda. I dok sud ne donese konačnu odluku, mještani strahuju. Prilikom privođenja jedan od osumnjičenih je zaprijetio da će na svakoj kući u Rogotinu visjeti crna krpa, javlja Provjereno.

Optuženi za ubojstvo mladića sjekirom

Dvojica optuženih za ubojstvo prijatelji su ubijenog. Sve se odigralo 17. rujna 2020. u kući jednog od njih. Osumnjičene od 40 i 41 godine državno odvjetništvo tereti da su žrtvu "dogovorno i s ciljem da je liše života" više puta udarali "tupotvrdim i oštrim predmetima" po glavi i vratu.

"Žrtva je zadobila penetralnu ranu glave s prijelomom svoda lubanje i ozljedom mozga, prijelome dva vratna kralješka i tri ubodne rane vrata," izvijestilo je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku.

"Oni su njega masakrirali, znači on je imao sjekiru u glavi", rekla je rođakinja ubijenog, koji je izboden vrtnim škarama u predjelu ruku i vrata, za Provjereno. "Zamotan u najlon, tako piše u policijskom izvješću koje smo mi čitali da je tijelo bilo zamotano u najlon kad su oni došli. Znači oni su se njega bili spremni i riješiti", komentirao je jedan od prijatelja ubijenog. "Ovo nikoga nije iznenadilo - bilo je samo pitanje vremena", rekao je stanovnik Rogotina.

Podeblji dosjei

Optuženi su stari znanci policije s podebljim dosjeima. Jedan, govore mještani, selo drži u strahu već godinama. A sada su pušteni na slobodu. "Teror koji je provodio dotični gospodin, kojega su neki dan pustili iz zatvora, provodi 40 godina", rekao je Joško Žderić Vumi, stanovnik Rogotina.

Ubijeni mladić imao je 29 godina, rodom iz Igrana. Prije tri godine počeo se vrlo intenzivno družiti s čovjekom iz 45 minuta udaljenog Rogotina. "Ja sam bila strašno ljuta na njega što je uopće u tom društvu, tako da nisam ni s njim htjela komunicirati", rekla je rođakinja ubijenog.

"Kad bi ga mi ili ja ili cijelo društvo pokušalo savjetovati da se ne druži više s njim, da to nije dobro, on nikad nije dao niti jednu pogrešnu riječ protiv njega", rekao je još jedan prijatelj ubijenog,

"100 poziva policiji"

Poznanici i rodbina ubijenog svjedočili su za Provjereno o njihovom odnosu. "On bi njima kuhao ručak, prao robu, sušio veš. On bi jeo u garaži, a oni bi jeli svi u kući. On je njima bio u biti njihov rob po tim pričama što sam čuo", rekao je jedan od rođaka ubijenog.

Nekoliko dana prije ubojstva u toj kući je vladao kaos, kažu mještani. "Od orgijanja do konzumiranja droga svih boja, četiri dana i četiri noći, upravo ti susjedi kojima su oni vratili gospodina tu, nisu spavali. Imali su, ja mislim, jedno sto poziva policiji", rekao je Žderić Vumi.

"Pa muzika je najmanji problem, pa motokultivatori, motorne pile, sve ostalo što je moglo biti uz to, znači od ranojutarnjih sati klapanje, lupanje, gasiranje, turiranje autom i tako dalje. Ništa normalno što bi se trebalo tad događati", rekao je jedan stanovnik Rogotina.

Čak je, tvrde, bilo i privođenja, ali bi ih vratili natrag. "I onda se dogodi to što se dogodilo - ubojstvo. Interesantno, nitko nije u šoku", dodao je Žderić Vumi.

Vikao je da nitko neće spavati danima, iz kuće su dopirali grozni zvukovi svjedoče susjedi. "On je dobio udarac sjekirom u glavu. Tu je došlo naravno do frakture lubanje. Pukla su mu tri kralješka. Izboden je vrtnim škarama u predjelu ruku i vrata. Potom je zamotan u foliju", rekla je rođakinja ubijenog.

"Lik je idiot i monstrum"

Poznanici ubijenog užasnuti su ubojstvom. "Lik je idiot i monstrum. Mislim, nikome nije svejedno s takvim ljudima kad ne prežu ni od čega. Očito ni od ubojstva, kasapljenja, od rješavanja tijela. Nikome normalnome nije svejedno", rekao je prijatelj ubijenog.

Optuženi iz Rogotina je priznao djelo pa povukao priznanje, a drugi je iz Metkovića koji je bio par sati u bijegu od početka i tvrdio kako je nevin. Završili su u istražnom zatvoru. Tek godinu dana nakon događaja kreće suđenje. Istražni zatvor je zatražen kako ne bi počinili nova kaznena djela.

A prije desetak dana pušteni su na slobodu. Ovako sud obrazlaže puštanje na slobodu: "Istražni zatvor je ukinut zato što je vijeće smatralo da je dosadašnji boravak u istražnom zatvoru dovoljno utjecao na okrivljenike da više ne čine kaznena djela te da su isti shvatili svu štetnost vršenja kaznenih djela pa zbog toga više ne postoji bojazan da bi isti, nalazeći se na slobodi, nastavili s kriminalnim aktivnostima."

"Problematičan od malih nogu"

O dugogodišnjem ponašanju jednog od optuženika svjedočili su mještani. "Problematičan je od malih, malih dana. Uvijek, uvijek je probleme stvarao", rekao je jedan stanovnik Rogotina. "Jednog šumara koji ga je zatekao u krađi drva je prebio maltene na mrtvo ime. Bacio mu je mobitel, novčanik i ključeve i ostavio ga da iskrvari. Hvala Bogu, čovjek se uspio spasiti", ispričao je Žderić Vumi.

Upoznala ga je i šira javnost kada je 2014. godine u Splitu prijetio da će bocom plina raznijeti zgradu zbog svađe s djevojkom. Digao je specijalce na noge, talačka kriza trajala je nekoliko sati. Evakuirana je cijela zgrada. Na kraju se predao, piše Provjereno.

Drugi optuženik isto ima podeblji dosje - nanošenje teških tjelesnih ozljeda, obiteljsko nasilje, prijetnje, krađu i drogu. 

Strepi i rodno mjesto ubijenog - Igrane, strepi i Rogotin jer svog sumještanina dobro poznaju. "Svi se boje, svi", rekao je jedan od stanovnika. "Znači, svjedoci koji su svjedočili protiv njega žive u njegovom susjedstvu - zamislite kako je sad tim ljudima", kaže.

Pročitajte više