Optužnica protiv trojice generala ostaje: Svi zahtjevi obrane su odbačeni

POSTOJE dovoljni dokazi koji podupiru sve točke optužnice protiv trojice hrvatskih generala optuženih za ratne zločine u vojnoj akciji Oluja, odlučilo je danas raspravno vijeće Haškog suda.

Predsjedavajući sudac Alphons Orie donio je zaključak kako postoje dokazi da se radilo o velikom i rasprostranjenom napadu na srpsko civilno stanovništvo, da ima dovoljno dokaza za kaznena djela ubojstava po točkama 6. i 7. optužnice te naposljetku, da ima i dovoljno dokaza o razaranjima, deportacijama i drugim nehumanim postupcima, koji su navedeni u optužnici.

Ukratko, optužnica je u cijelosti preživjela "reviziju", a zahtjev obrane generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, s druge strane, u potpunosti je odbačen. Vijeće je utvrdilo kako postoji dovoljno dokaza i o cilju trajnog uklanjanja srpskih civila iz Hrvatske, pozivajući se na transkript sastanka vojnog vrha s pokojnim predsjednikom Franjom Tuđmanom, na Brijunima 31. srpnja 1995. godine.

Gotovina , Čermak i Markač i dalje su optuženi za udruživanje u zločinački pothvat s ciljem protjerivanja Srba iz tzv. srpske krajine u kolovozu 1995. godine. Obrana trojice generala će svoj dokazni postupak započeti idućeg mjeseca, točnije 28. svibnja.

K.S.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više