ORAH: Novi pravilnik o obnovi otvara velike korupcijske rizike

Foto: PIXSELL/Nikola Cutuk

NOVI Pravilnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja o provedbi postupaka nabave roba, usluga i radova za obnovu zgrada oštećenih potresom otvara prostor za velike korupcijske rizike, ocijenili su danas u stranci Orah - zelena alternativa.

"Pravilnik predviđa ukidanje obaveze javnog poziva za radove vrijedne do 40,5 milijuna kuna, kakvih će u postupku obnove biti ogromna većina", ističe se u priopćenju i upozorava kako pravilnik može dovesti u pitanje cijeli proces obnove.

Odredbe novog Pravilnika krše Konvenciju UN-a protiv korupcije koju je Hrvatska ratificirala, a ona obvezuje na "obznanjivanje informacija javnosti u pogledu postupaka nabave", navodi predsjednik stranke Zorislav Antun Petrović.

"Jednako je sporna i odredba po kojoj se za robu i usluge do 200.000 kuna te radove do pola milijuna kuna ukida obveza prikupljanja tri ponude." Petrović poziva Ministarstvo da povuče Pravilnik jer postoje i drugi načini za ubrzavanje obnove bez da se nepotrebno troši novac poreznih obveznika.

"Čak i u iznimno složenim okolnostima na tržištu građevinskih radova i uz sve teškoće vezane za pronalaženje izvođača, moraju postojati osigurači i bar elementarni kriteriji koji će spriječiti diskrecijsko odlučivanje". dodao je. Diskrecijsko odlučivanje jedno je od najvećih korupcijskih rizika, a Hrvatska treba razvijati kontrolne mehanizme vezane uz javnu nabavu, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više