Orban: Izjave šefice Europske komisije o LGBT pravima u Mađarskoj su sramotne

"PRIMJEDBE predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen na mađarski zakon kojim se planiraju nova ograničenja LGBT prava sramotne su i temelje se na lažnim izjavama", rekao je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban.

"Nedavno prihvaćeni mađarski zakon štiti prava djece, jamči prava roditelja i ne odnosi se na prava seksualne orijentacije starijih od 18 godina tako da ne sadrži nikakve diskriminacijske elemente", rekao je Orban u izjavi.

Mađarska agencija MTI prenosi Orbanovu izjavu da je izjava predsjednice EK sramotna jer se mađarski prijedlog zakona temelji na članku 14. stavku 3. Povelje o temeljnim pravima Europske unije.

"Predsjednica EK objavljuje pristrano političko mišljenje bez prethodno provedenog nepristranog ispitivanja", smatra Orban.

Mađarski parlament nedavno je izglasao amandmane na više zakona kojima se zabranjuje prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti osobama mlađim od 18 godina.

Trinaest država članica EU, mahom zapadnih i bez Hrvatske, osudilo je u utorak Mađarsku zbog tih izmjena, pa je pozvalo Europsku komisiju da iskoristi sva sredstva koja ima na raspolaganju kako bi se osiguralo poštivanje europskog zakonodavstva.

Novi zakon u srijedu je kritizirala i njemačka kancelarka Angela Merkel. 

"Mislim da je taj zakon pogrešan te da nije kompatibilan s mojim idejama", rekla je kancelarka u donjem domu njemačkog parlamenta. 

Pročitajte više