Orban ima opasnog protukandidata na izborima

Foto: EPA, Facebook

DESECI tisuća Mađara okupili su se u Budimpešti danas kako bi obilježili protusovjetski ustanak iz 1956. i podržali nacionalističkog premijera Viktora Orbana koji će se iduće godine na izborima boriti protiv ujedinjene oporbe.

Prvi put od dolaska na vlast 2010. Orban (58) se suočava s ujedinjenom frontom oporbenih stranaka - od socijalista, preko liberala, do nekoć krajnje desne, a danas desnocentrističke stranke Jobbik.

Oporbu će na izborima 2022. voditi 49-godišnji konzervativac Peter Marki-Zay, gradonačelnik malog grada i otac sedmero djece, koji će biti težak izazov za Orbana. Marki-Zay će se prvi put, kao oporbeni kandidat za premijera, obratiti pristašama na političkom skupu kasnije u subotu u mađarskoj prijestolnici. On utjelovljuje sve vrijednosti koje Orban javno zagovara.

Organizatori skupa kažu da su htjeli poslati poruku jedinstva oporbi i Bruxellesu.

"Nevjerojatno je da doživljavamo nove napade Zapada. Konstantno kritiziraju Viktora Orbana", kazao je jedan od sudionika skupa Dalma Nagy Mesterhazy.

"Izbori iduće godine su o tome hoće li Mađarska ostati suverena država ili će se utopiti u muslimanskom moru", dodao je.

Obljetnica revolucije 1956. daje Orbanu simboličku platformu, dok njegov Fidesz intenzivira predizborne aktivnosti.

Pojačao je antimigrantsku retoriku, dok će obitelji dobiti povrat poreza od države u ukupnom iznosu od 2 milijarde dolara.

Orban ističe da je u mađarskom interesu ostati unutar snažne Europske unije, ali se sukobljavao s Bruxellesom zbog kritika da suzbija, primjerice, medijske slobode te se protivi većim ovlastima za europske institucije.

Orban optužuje Bruxelles i Washington

Viktor Orban optužio je Bruxelles i Washington da se upleću u mađarsku politiku i pozvao svoje pristaše da obrane postignuća njegove nacionalističke vlade koja je na vlasti deset godina.

Orban je desecima tisuća svojih pristaša u središtu Budimpešte rekao da Washington i milijarder George Soros žele da na izborima pobjede "njihovi ljudi", odnosno ujedinjena lijeva opozicija i pritom daju svoj novac, medije i društvene mreže.

"No, nije važno što žele u Bruxellesu, Washingtonu i u medijima kojima se upravlja izvana. Mađari će odlučiti o svojoj sudbini", izjavio je Orban u subotu.

"Naša snaga je u našem jedinstvu... mi vjerujemo u iste vrijednosti: obitelj, narod te snažnu i neovisnu Mađarsku".

Istovremeno, Marki-Zay je na oporbenom skupu rekao da će, bude li izabran, njegova vlada izraditi nacrt novoga ustava, obračunati se s korupcijom, uvesti euro i štititi slobodu medija.

"Režim je postao moralno neodrživ... Zamah koji sada imamo odvest će nas na izbore u travnju 2022.", izjavio je.

Ankete pokazuju da se između Orbanovog Fidesza i oporbe vodi mrtva utrka, uz četvrtinu neodlučnih birača.

Pročitajte više