Orban ostvario prijetnju, napustio je Pučane u EU parlamentu

Foto: EPA

MAĐARSKA vladajuća stranka Fidesz premijera te zemlje Viktora Orbana objavila je da napušta najveću političku skupinu desnog centra u Europskom parlamentu. 

Izlazak Fidesza iz zastupničkog kluba Europske pučke stranke (EPP) vjerojatno će smanjiti Orbanov utjecaj u Bruxellesu nakon dugog sukoba zbog nazadovanja Mađarske po pitanju vladavine prava i ljudskih prava. 

"Ovime Vas obavještavam da eurozastupnici Fidesza podnose ostavku na članstvo u EPP grupi", napisao je Orban u pismu predsjedniku zastupničkog kluba Manfredu Weberu koje je na Twitteru objavila Katalin Novak, potpredsjednica Fidesza. 

EU optužuje Orbana za strožu kontrolu sudova, medija, akademika i nevladinih organizacija. Orban, kojega iduće godine čekaju nacionalni izbori, odbacuje kritike Unije i odbija promijeniti pristup. 

Nazvavši promjene "neprijateljskim potezom protiv Fidesza", Orban je reagirao prije nego što je EPP uskratio pravo za 12 zastupnika Fidesza da govore u ime političke grupe ili je predstavljaju. 

Orban je u pismu naveo da ograničavanje članova Fidesza u EP-u u obavljanju njihovih dužnosti "lišava mađarske glasače njihovih demokratskih prava". 

Pročitajte više