KORONAVIRUS U SVIJETU

Orban: U Mađarskoj je još prerano za ublažavanje mjera

Foto: EPA

MAĐARSKA još ne može ublažiti svoje djelomične mjere opće karantene jer je treći val zaraze povećao broj novozaraženih, a samo mali dio stanovništva primio je cjepivo, objavio je premijer Viktor Orban na Facebooku.

Mađarska je danas postala prva članica Europske unije koja stanovnike cijepi kineskim cjepivom Sinopharm, nakon što je postala i prva koja koristi ruski Sputnik V koji također nije dobio odobrenje.

"Situacija nije laka, ali imamo dobre vijesti"

"Ovo je važan dan jer počinjemo cijepljenje kineskim cjepivom. To daje nadu da će oni koji su zaduženi za obranu od virusa stići na red možda već idući tjedan. Situacija nije laka, ali imamo dobre vijesti o dolasku cjepiva pa će se broj cijepljenih povećati", rekao je Orban, ali i istaknuo kako Mađarskoj "prijeti treći val".

Mađarska od početka pandemije ima 410.000 slučajeva zaraze, s 14.552 smrtna slučaja. Cijepljeno je oko 471.000 ljudi, odnosno pet posto ukupne populacije.

"Ne možemo još govoriti o ublažavanju restrikcija", kazao je Orban čija je vlada ranije ovaj mjesec predviđala da će se dio mjera ublažiti idući ponedjeljak. Restrikcije uvedene u studenom uključuju noćni policijski sat, zatvaranje kafića i restorana te zabranu okupljanja.

Mađarska se nada da će prvu dozu cjepiva unutar tjedan dana dobiti više od 800.000 ljudi.

Pročitajte više