Orčić: Nisam obmanula Odbor za izbor i imenovanja

BIVŠA tajnica Hrvatskog sabora Danica Orčić danas je još jednom opovrgnula tvrdnje da protuzakonito koristi dužnosničku naknadu plaće te da je saborski Odbor za izbor i imenovanja obmanula izjavom da ne ispunjava uvjete za mirovinu.

Taj je Odbor jučer poništio rješenje po kojem je Orčić stekla pravo na novčanu naknadu u iznosu pune dužnosničke plaće u prvih šest, i polovice plaće u idućih šest mjeseci po prestanku mandata.

To pravo Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika daje dužnosnicima nakon prestanka obnašanja dužnosti sve do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu.

Orčić u priopćenju ističe da je po prestanku mandata od Odbora tražila pravo na nadoknadu plaće do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi, naglašavajući da pravo na rad, po važećim zakonima, ostvaruje do navršenih 65 godina života.

Odbor je prozvala za nepoznavanje propisa i dvojako tumačenje Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika, jer su pravo na naknadu ostvarili bivši ustavni sudac i tajnik Županijskog doma, koji su, u trenutku odlaska s dužnosti, također imali uvjete za mirovinu.

Upozorila je i da njezino očitovanje o čitavom slučaju, koje je Odbor zaprimio na vrijeme, prije rasprave nije podijeljeno članovima Odbora.

Orčić je u priopćenju ponovila i da će zaštitu svojih prava tražiti pred sudom.

Pročitajte više