Orešković presretan: Otkrio je pet reformi kojima želi pokrenuti Hrvatsku

Foto: Hina

MANDATAR Tihomir Orešković danas se vratio iz austrijskog Kitzbühela, gdje je jučer na zatvorenom sastanku predstavnika investitora i banaka predstavio svoj plan za smanjenje javnog duga Hrvatske.

Uoči odlaska kazao je kako je sastanak na koji se uputio s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem, prilika za susret s investitorima koji drže 80 posto hrvatskog duga. Mediji javljaju kako je Orešković bankarima predstavio vrlo radikalne reforme, a kao dva najveća problema naveo je visoki vanjski dug te izostanak rasta gospodarstva.

U obraćanju medijima u Zračnoj luci Pleso rekao je kako si je prije puta postavio tri glavna cilja. 

"Prvi je bio da iskoristim priliku da se upoznam s najmoćnijim investitorima, koji drže 80 posto našeg duga te da iskoristim priliku da nekako pokrenemo optimizam i pozitivnu klimu za investitore, a da Hrvatsku stavimo u jednu pozitivnu sliku. Mislim da smo taj prvi cilj vrlo dobro ispunili", rekao je Orešković.

Drugi mu je cilj, dodao je, bio da predstavi program reformi i vidi reakcije investitora. "Zadnji je cilj bio da dobijem podršku tih investitora i uvjeren sam da ćemo vidjeti pozitivan korak naprijed kroz jačanje našeg rejtinga", ustvrdio je Orešković.

Kako je istaknuo, iskoristio je ovu priliku u Kitzbuhelu da i investitori njega upoznaju, kazavši da su ocijenili kako je vrlo pozitivan korak za Hrvatsku da na čelo Vlade dolazi netko iz privatnog sektora, točnije iz financija, zaključio je Orešković.

Pet glavnih transfomatora

"Predstavio sam pet glavnih transformatora. Prvi je bio efikasnost u javnom sektoru, drugi je bio pojačati konkurentnost, tu sam se fokusirao na Doing Business, Hrvatske je 65. od 189. u svijetu,  tu imamo priliku pojačati efikasnost kroz tehnologiju, da smanjimo rok čekanja za dozvole. Dva glavna transformatora su investicije i europski fondovi. Neće biti radikalnih rezova. Moramo povući novac iz fondova. U vezi investicija krzo energetioku i infrastrukturu možemo povećat rast. Moramo smanjit dug, Svi su pitali kako ćemo to riješiti. I to mormao, jer ako to ne napravimo, slijede nam problemi., Zadnji transformator će biti u zdravstvenom sektoru, tu vidim priliku u nabavi, te u administraciji gdje možemo pojačati efikasnost, te u znanosti i obrazovanju", rekao je Orešković.

Dakle, radi se o povećanju efikasnosti javnog sektora, povećanju konkurentnosti (temeljeno na Doing Business istraživanju Svjetske banke), povećanju investicija (kroz bolje korištenje EU fondova), smanjenju duga i deficita kroz privatizaciju državnih nekretnina i nestrateških poduzeća te reformu zdravstvenog sektora.

Čiju podršku ima?

"Glavno pitanje investitora je bilo - imate li podršku političke stranke. Prije nego sam krenuo u Austriju, razgovarao sam s Karamarkom i Petrovom, uvjeren sam da imam podršku ne samo od njih, već da ću imati podršku i od drugih stranaka.", dodao je.

"Prošli tjedan imao sam par sastanaka, ovih dana ću imati dodatne sastanke, ako mislim da osoba koju mi predlože za ministra nije ta osoba, ja ću to argumentirati, imam pravo veta. Imat ću i ja svoje kandidate za ministre"

"Vjerujem da možemo pojačati naše prihode, a optimizirati resurse koje trošimo", kazao je Orešković.

"Mogu reći da su mi kazali da su spremni investirati u Hrvatsku", zaključio je.

Put platio HDZ

Kako je saznao Index, putovanje je Oreškoviću platio HDZ. Iako se tvrdi se kako je budući mandatar bio na konferenciji o ulaganjima u istočnu i srednju Europu, zapravo se radi o zatvorenom druženju bankara i guvernera koje godinama organizira Unicredit banka, inače vlasnica Zagrebačke banke.

"Ovo je sjajna prilika jer osam do deset najvećih investitora koji nam drže 80 posto duga će tamo biti. Želim čuti što imaju za reći. U pitanju je dug. Dug je zabrinjavajući i treba vidjeti kako ga smanjiti imamo neke programe i planove. Bitno mi je podijeliti ideje s investitorima da vidimo kako spustiti dug i kako kroz jednu do dvije godine pokrenuti sve i promijeniti rejting. Mislim da promjene rejtinga neće biti. To će nam dati malo vremena jer treba jasno i konkretno poručiti kako smanjiti taj dug da nam se rejting poboljša. Radimo na konkretnim programima. Stavit ću ih na stol. Imamo način kako infleksiju promijeniti i uvjeren sam da kad čuju ideje da će im se svidjeti i da će se kroz implementaciju u kratkom roku imati utjecaj na naš rejting", rekao je Orešković uoči puta u Kitzbühel.

Oreškovićevo obraćanje uživo ćete moći pratiti na Indexu.

Pročitajte više