Organizator prosvjeda žestoko kritizirao Most zbog referenduma

MOST je jučer najavio prikupljanje potpisa za referendum protiv covid-potvrda.

Rekli su da će prikupljati potpise za dva referendumska pitanja.

"Prvo je pitanje ustavotvorno i ono se odnosi na izmjenu članka 17, stavka 1 Ustava RH, gdje bi se dodala i epidemija, odnosno pandemija kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčeni Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u saboru. Drugo pitanje je zakonodavno, tražit ćemo odgovor na pitanje da se donesu izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gdje se u članku 1 predlaže izmjena kod odluka o mjerama, ako se njima ograničavaju pojedine slobode i prava zajamčeni Ustavom, da se riječ 'Stožer' briše", rekla je Selak Raspudić.

Klarić se oglasio o Mostovoj ideji

Andrija Klarić, jedan od organizatora subotnjeg prosvjeda, protivi se toj ideji Mosta.

Na Facebooku je objasnio zašto.

"Pozdrav, narode, evo imam potrebu očitovati se vezano za referendum koji se raspisuje na inicijativu Mosta. Smatram da je prošlu subotu na veličanstvenom skupu na Trgu bana Josipa Jelačića narod jasno dao do znanja što traži, a to je ukidanje covid-potvrda odmah te zabrana da se ikad više tako nešto uvede u Hrvatskoj", rekao je na snimci objavljenoj na Facebook stranici Slobodni ljudi.

"Mislim da je to nešto oko čega smo svi na Trgu, a i šire od toga, bili jednoglasni. Podražavam sve inicijative koje idu u smjeru borbe protiv ove tiranije, koja nam uzima slobodu i koja nam uzima ljudska prava. Vjerujem da se radi u dobroj namjeri, međutim put popločen dobrim namjerama ponekad odvede u pakao", dodao je.

"Već sam prije rekao da samu inicijativu za referendumom smatram zakašnjelom i da je trebala biti napravljena nekoliko mjeseci prije. Kad završi procedura ovog referenduma, mi ćemo biti već jako duboko u tiraniji. Već ovaj tjedan kreće sabor, koji ima cilj uvesti zakone kojima će drastično kazniti sve one koji se opiru tiraniji", kaže Klarić.

"Do trenutka kad procedura bude provedena, ako i uspije, pitanje je hoćemo li uspjeti spriječiti ono što se događa u cijeloj Europi, a to su sukobi s ljudskim žrtvama. To bi nam trebao biti glavni cilj", dodaje.

Kaže da je pitanje nejasno

"Također, način na koji su formulirali to referendumsko pitanje me asocira na jednu priču kad je Albert Einstein rekao: 'Ako nisi u stanju malom djetetu objasniti fiziku, to znači da je ti ne razumiješ.' Tako i ova pitanja koja su postavljena, nisu pitanja koja može tako jednostavno razumjeti svaki običan građanin ove zemlje, koji ima jednako pravo sudjelovati u ovom referendumu", kaže Klarić.

"Što bi značilo da i oni koji su formulirali ovo pitanje možda nisu sasvim sigurni u ono što stvarno traže. Volio bih da inicijativa koja se bori protiv ovog terora uspije, ali sam, nažalost, skeptičan i rezerviran. Ne bih volio da se ustanovi da je postojala namjera da se na ovako malo neefikasan način i organizira to referendumsko pitanje, jer ne bih volio vjerovati da postoje loše namjere", kaže.

"A evo još jedanput za kraj ponavljam: jedino pravo pitanje, ako bude referenduma i ako treba biti referenduma, glasi: 'Jeste li za ukidanje covid-potvrda i zabranu da se ikada više uvedu u Republici Hrvatskoj?". To je jednostavno i jasno pitanje, a svi smo oko toga jednoglasni", dodao je.

"Kao što sam već dosad govorio, hrvatski su građani, nažalost, prepušteni sami sebi, kao što su i do sada bili, jer su, nažalost, političke stranke - čast izuzecima -  zakazale u funkciji za koju su izabrane. Mi ćemo se i dalje, neovisno o rezultatu referenduma, nastaviti na svoj građanski način boriti za svoja prava i za slobode. Vidimo se uskoro na nekoj od naših bojišnica", kaže Klarić.

Pročitajte više