Organizatorica Hoda za život tvrdi da autizam uzrokuju crvi i paraziti, a i sudi joj se da je uzimala novac od djece

Screenshot. Youtube

"POŠTOVANI, ovim dopisom vas molimo za sponzorstvom u sklopu događaja ¨HOD ZA ŽIVOT¨ koji će se odvijati 19. svibnja 2018. godine u Rijeci… Obzirom da ova inicijativa nema profitabilni karakter te ne raspolažemo vlastitim sredstvima, a izvedba događaja iziskuje određene troškove koji su nam trenutni financijski izazov (troškovi za pozornicu, razglas, tiskanje promotivnih, informativnih materijala, izrada transparenata i snimanje video pozivnice) ljubazno vas molimo da nam, ukoliko možete, postanete jedan od sponzora”, dio je dopisa koji je ovih dana stizao na adrese riječkih odvjetničkih ureda i tvrtki.

U potpisu spomenutog maila stoji jedna od organizatorica Hoda za život, Barbara Brezac Benigar, bivša predstojnica riječkog Centra za autizam, optužena za pronevjeru naknade za prijevoz i nepravomoćno osuđena na kaznu zatvora u trajanju devet mjeseci, uvjetno na godinu dana.  

 

U obrazloženju sutkinje Sandre Juranović iz 2015. godine, Brezac Benigar, koja se predstavlja kao art i neurofeedback terapeut te profesorica rehabilitacije, osuđena je, kako je pisao Novi list, jer je “protupravno zadržala novac koji joj je bio službeno povjeren”, a riječ je o naknadi za mjesečne putne troškove u iznosu od 4048 kuna roditeljima jednog štićenika ustanove s čijeg čela je i smijenjena. Upravno vijeće tog Centra 2012. godine smijenilo ju je s mjesta predstojnice jer je njen brat službenim vozilom dulje vrijeme prevozio autističnu djecu premda mu je policija oduzela vozačku dozvolu. Što se tiče gore spomenute nepravomoćne presude, prema pisanju Telegrama, istu je ukinuo viši sud i vratio je prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje, koje je trenutno u tijeku.

 

 
Misli da autizam uzrokuju crvi i paraziti
 
Osim po financijskim malverzacijama, Brezac Benigar javnosti je poznata i kao promotorica MMS/CD protokola, suludog načina liječenja autizma koji je svijetom proširila Amerikanka Kerri Riviera, a liječničke organizacije, uključujući i Hrvatsku agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) te Hrvatsku udrugu za autizam, odbacuju.


 

 
Prema ovom “nauku” autizam uzrokuju crvi i razni drugi paraziti pa se djecu liječi dajući im velike koncentracije natrijevog klorida kako bi sve toksično izašlo iz tijela. Protokol uključuje proizvod MMS (Miracle Mineral Solution) koji sadrži 28-postotni natrijev klorid i limunsku kiselinu, a djeci se daje kao kapi u tekućini ili pak kao klistir. Dio roditelja nasjeda na ove prevare očekujući čudesno ozdravljenje, a u tome ih ne sprečavaju ni teške nuspojave kod djece kao što su povraćanje, bolovi u želucu te krvave stolice čijim slikama se hvale jer smatraju da paraziti tako izlaze iz njihove djece. 
 
Brezac Benigar: Fulali ste temu
 
S obzirom na to da je u najmanju ruku blesavo, a sasvim sigurno i neprimjereno da novac za donacije traži osoba optužena za pronevjeru, nazvali smo Brezac Benigar za komentar. Zanimalo nas je i kako spaja činjenicu da, kako je izjavila prilikom predstavljanja inicijative Hod za život u Rijeci, želi “prenijeti glas da život jest dar” sa svojim angažmanom zagorčavanja života djeci koja boluju od autizma.

 
Nismo se pošteno ni predstavili, a Brezac Benigar nas je prekinula: “Za koji medij pišete? Predstavite nam se malo.” Nakon što smo odgovorili te postavili gore spomenuta pitanja, dobili smo sljedeći odgovor: “Gospođo, zovete li vi mene privatno ili kao organizaciju Hoda za život? Fulali ste temu. Vi meni postavljate neka osobna pitanja. Gospođo, Hod za život tema, Hod za život tema”, završila je nervozno razgovor i prekinula nam slušalicu Brezac Benigar, jedna od riječkih organizatorica Hoda za život, inicijative koja pod krinkom slavljenja života suptilno poručuje kako isti počinje začećem i tako pridonosi stvaranju neprijateljske atmosfere prema pobačaju kao izboru žene da odlučuje o vlastitom tijelu.
 
Inače, ovo je prvi put da se ova manifestacija odvija u gradu Rijeci, do sada se održala dvije godine u Zagrebu te jednu u Splitu. Organizatori riječkog skupa, točnije Predrag Šustar, bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta te profesor Filozofskog fakulteta, podsjetivši da se Rijeka sprema postati Europska prijestolnica kulture s naslovom 'Luka različitosti', poručio je da tradicija Hoda za životu u ovom gradu počinje u pravo vrijeme. Ipak, organizatori EPK-a Rijeka ne žele imati nikakve veze s Hodom za život. “Rijeka 2020 i projekt Europske prijestolnica kulture nisu u nikakvoj vezi s manifestacijom Hod za život te nije primjereno slogan Luka različitosti neovlašteno preuzimati i zbunjivati javnost", poručili su organizatori.

 

Pročitajte više