Organizirala ubojstvo majke koja ju je brutalno zlostavljala. Danas izlazi iz zatvora

Foto: Greene County Sheriff's Office

Gypsy Rose Blanchard danas izlazi iz zatvora, osam godina nakon što je sa svojim dečkom dogovorila ubojstvo majke koja ju je zlostavljala.

Blanchard je dospjela na naslovnice medija nakon što je uhićena zajedno s tadašnjim dečkom Nicholasom Godejohnom zbog ubojstva svoje majke Clauddine Blanchard, poznate pod nadimkom Dee Dee. Ubojstvo se dogodilo 2015. godine u Springfieldu, u američkoj saveznoj državi Missouri.

Prijatelji obitelji Blanchard bili su šokirani kada su saznali za ulogu Gypsy Rose u ubojstvu. Svi su oni do tog trenutka bili uvjereni da djevojka ima fizički i mentalni invaliditet te da pati od niza bolesti uključujući i karcinoma u terminalnoj fazi.

Istraga će kasnije pokazati da je Dee Dee prisilila Gypsy Rose da se od ranog djetinjstva pretvara da je osoba s invaliditetom. Dee Dee je ljudima govorila da je njezina kći tinejdžerica mentalno ostala na razini sedmogodišnjakinje, a sve kako bi dobila invalidninu i darove od dobrotvornih organizacija te da bi izazvala sažaljenje nad svojom situacijom.

Priznala krivnju, odslužila 85% kazne

Gypsy Rose Blanchard je naposljetku prihvatila nagodbu kojom je priznala krivnju za ubojstvo te je 2016. osuđena na tri godine zatvora. Godejohn, koji je brutalno izbo njenu majku dok se Gypsy Rose skrivala u kupaonici, osuđen je na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Blanchard, koja sada ima 32 godine, danas izlazi na slobodu. Odslužila je 85 posto svoje kazne.

Gypsy Rose Blanchard rekla je za TMZ da je već kupila ulaznice za utakmicu Kansas City Chiefsa za Novu godinu. Kaže da bi željela upoznati Taylor Swift, koja je u vezi s njihovim igračem Travisom Kelcejem.

Blanchard je rekla da su joj pjesme Taylor Swift pomogle preživjeti traumu i zatvor te je dodala da planira kupiti karte za turneju koju će Taylor Swift iduće godine održati u New Orleansu.

Uskoro izlazi knjiga

Penguin Random House najavio je da će objaviti knjigu Released: Conversations on the Eve of Freedom, u kojoj Gypsy Rose svojim riječima prepričava vlastito traumatično odrastanje, kao i fizičko i psihičko zlostavljanje kojem ju je izložila majka. E-knjiga bi trebala biti objavljena 9. siječnja.

"Gypsy je cijelo vrijeme slušala druge kako uvijek iznova prepričavaju njenu priču, na vijestima, u podcastima, u TV serijama. Sada kad izlazi na uvjetnu slobodu spremna je izravno se obratiti svojim pristašama i svijetu", stoji u priopćenju izdavačke kuće.

Njena životna priča bila je tema HBO-ovog dokumentarca iz 2017. Mommy Dead and Dearest i Huluove miniserije iz 2019. The Act.

"Ova kučka je mrtva"

Policija je tijelo njene majke pronašla nakon što im je netko dojavio da je na njenom Facebook profilu objavljen status: "Ova kučka je mrtva." Tijelo je s više ubodnih rana pronađeno u obiteljskoj kući 14. lipnja 2015. godine.

Obitelj i prijatelji isprva su bili zabrinuti da je Gypsy Rose, za koju su tada vjerovali da boluje od leukemije, astme, mišićne distrofije i nekoliko drugih kroničnih stanja, u opasnosti.

Gypsy Rose je policija pronašla sljedeći dan zajedno s njenim dečkom Nicholasom Godejohnom u Wisconsinu. Istražitelji su tada otkrili da je Dee Dee lagala o dobi svoje kćeri i da Gypsy Rose nije imala fizičkih ili mentalnih problema, kako je to njena majka tvrdila.

Dee Dee imala Munchausenov sindrom bližnjih?

Dee Dee je navodno imala Munchausenov sindrom bližnjih, zbog čega je svoju kćer prisilila da glumi cijeli niz kroničnih bolesti.

Munchausenov sindrom bližnjih je inačica poremećaja kod koje odrasli (obično roditelji) namjerno izazivaju ili simuliraju simptome u osobe za koju se brinu (obično djeteta), navodi se u MSD priručniku dijagnostike i terapije.

Odrasla osoba falsificira anamnezu i može ozlijediti dijete lijekovima ili drugim sredstvima ili dodavati krv ili bakterijama zagaditi uzorke mokraće kako bi oponašala bolest. Roditelj traži zdravstvenu skrb za dijete te se doima vrlo zabrinutim i zaštitničkim. Zlostavljana djeca mogu biti ozbiljno bolesna, a ponekad i umiru.

Pročitajte više