Orkestar sveučilišta u Grazu nastupio u Lisinskom

Orkestar Sveučilišta za glazbu i primijenjenu umjetnost iz Graza, pod ravnanjem Martina Siegharta, nastupio je večeras u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" izvedbom osme simfonije u cmolu Antona Brucknera.

Koncert je to kojega su zajedno za zagrebačku publiku večeras priredili KD "Vatroslav Lisinski" i Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu.

Orkestar Sveučilišta za glazbu i primijenjenu umjetnost iz Graza, sastavljen od studenata Sveučilišta, predstavlja stalni ansambl Umjetničkog sveučilišta i izvodi tradicionalna i suvremena djela orkestralne literature. Orkestar je važan sastavni dio izobrazbe instrumentalista uspješnih u solističkom, komornom i orkestralnom muziciranju, a redovito sudjeluje i u praizvedbama skladbi studenata kompozicije, te na solističkim koncertima njihovih kolega instrumentalista.

Umjetničko sveučilište u Grazu jedno je od šest umjetničkih sveučilišta i jedno od ukupno osamnaest visokih škola u Austriji. To sveučilište ima velik broj studenata iz svih europskih zemalja.

Dirigent Martin Sieghart rođen je u Beču gdje je stekao glazbenu naobrazbu. U rodnom je gradu studirao najprije glasovir i orgulje, prije nego li se posvetio studiju violončela koje je postalo njegov najvažniji instrument. Godine 1975. postaje solo čelist Bečkih simfoničara, a od 1986. zaključuje svoju aktivnost glazbenika i postaje slobodni umjetnik-dirigent.

Anton Bruckner (1824.-1896.) austrijski je skladatelj i orguljaš, koji se nadovezuje na wagnerijanski kasnoromantički smjer.

(Hina) sdju mć

Pročitajte više