Osam američkih humanitaraca optuženih za trgovinu djecom na Haitiju vratilo se u SAD

OSAM od deset američkih humanitarnih djelatnika, koji su na Haitiju optuženi da su iz zemlje pogođene potresom ilegalno pokušali izvesti grupu od 33 djece, oslobođeno je i vraćeni su u SAD, prenosi britanski BBC.

Nakon što je haićanski sud donio odluku o njihovom oslobađanju iz pritvora, u kojem su bili od uhićenja 30. siječnja, svi su vojnim avionom prebačeni u Miami, no obaviješteni su da će se vrlo vjerojatno morati ponovno vraćati na Haiti kako bi odgovorili na još neka pitanja u sudskom procesu.

Dvije humanitarke koje su vodile grupu, Laura Silsby i Charisa Coulter, zadržane su u pritvoru kako bi surađivale u nastavku istrage.

Humanitarci tvrdili da su djeca siročad, no neka od njih imaju žive roditelje

Američki su državljani uhićeni u pokušaju da preko granice s Dominikanskom Republikom 30. siječnja, 17 dana nakon razornog potresa, izvedu grupu od 33 djece za koju su tvrdili da su siročad, no policija, koja jer spriječila njihov prelazak granice, naknadno je utvrdila da dio djece ima žive roditelje koji su djecu dragovoljno predali Amerikancima.

Humanitarci su bili članovi udruge New Life Children's Refuge, a njihov pokušaj suočio ih je sa ozbiljnim optužbama za iskorištavanje djece i kriminalno udruživanje radi izvršenja toga djela, za što im prijete dugogodišnje zatvorske kazne.

Laura Silby haićanskim je vlastima priznala da u trenutku kada su pokušali izvesti djecu iz zemlje nisu imali propisne dokumente niti putovnice za djecu, no odbila je optužbe da su pokušali prokrijumčariti djecu, tvrdeći kako je njihov cilj bio osigurati djeci bolju budućnost izvan razrušenog Haitija.

Pročitajte više