Osam bivših komunističkih zemalja žele u idućem desetljeću poboljšati životne uvjete Roma

Osam država srednje i istočne Europe obvezale su se u srijedu da će u sljedećih deset godina poduzeti odlučne korake kako bi društveno integrirali Rome, najveću, najsiromašniju i najmlađu manjinu u Europi. L

Te države - Bugarska, Mađarska, Rumunjska, Makedonija, Republika Češka, Hrvatska, Slovačka, Srbija i Crna Gora - obvezale su se u deklaraciji koju je potpisalo pet predsjednika vlada, među kojima i hrvatski Ivo Sanader, i tri dopredsjednika vlada, da će "raditi na suzbijanju diskriminacije i premostiti ponor koji Rome dijeli od ostatka puka".

Inicijativu je pokrenula Svjetska banka uz zakladu američkog milijardera Georgea Sorosa. Potonji je rekao da je dao 30 milijuna dolara zakladi za školovanje Roma kojoj je već obećana ukupna pomoć od više od 43 milijuna dolara.

Romi su najmlađa manjina u ovim zemljama zbog visoke stope demografskog rasta: 40 do 50 posto Roma su mlađi od 20 godina, prema istraživanju Svjetske banke.

Romi su "najveća manjina na kontinentu" sa sedam do devet milijuna ljudi, prema podacima Svjetske banke, dok Europska unija u svom izvješću drži da njihov broj varira od 10 do 12 milijuna. Oni čine oko 2 posto puka proširene Europske unije. Statistike je teško utvrditi, jer se mnogi ne očituju kao pripadnici te etničke skupine.

Istraživanje Programa Ujedinjenih naroda za razvitak (UNDP) o Romima u istočnoj Europi, najveće dosad, potvrdilo je u srijedu da oni žive u lošijim uvjetima.

U Bugarskoj i u Srbiji broj Roma koji žive ispod praga siromaštva peterostruko je veći nego među ostalim pukom. U Rumunjskoj, sedam od deset Roma nema vodovod, a njih osam od deset ne može kupiti lijekove. Na čitavom području, osim u Republici Češkoj, manje od dva od deset Roma završilo je pučku školu, navodi se u istraživanju.

Oko dvije tisuće Roma prosvjedovalo je u srijedu pred parlamentom u Sofiji noseći natpise na kojima je pisalo: "Želimo raditi, ne želimo milostinju", "Dosta je laži" i "Škola je naš spas".

(Hina) xvrad ysd

Pročitajte više