Osam urednika moli Vijeće HRT-a za pomoć: Ne mogu valjda ukidati emisije bez obrazloženja!



OSAM urednika HTV-a odaslalo je molbu Vijeću HRT-a da ih sasluša s obzirom da im je dostavljen plan Programskog usmjerenja HTV-a za 2012. godinu u kojem stoji kako se s početkom Nove godine, ukida cijeli niz emisija javnog sadržaja.

Obrazloženje je da ih ima previše!?

"Taj je prijedlog sačinila i pred Vas uputila bivša v.d. glavna urednica Gordana Mrđen. Ni ona, niti v.d. urednik Informativnog programa Dražen Miočić, a niti novi glavni urednik Bruno Kovačević – nisu nas niti obavijestili da se sprema ukidanje naših emisija, niti što kane nakon njih. Naravno da nas nikada nitko od njih nije ni pitao za mišljenje o istom.", stoji u pismu Vijeću HRT-a kojeg potpisuju Sanja Gvozdanović, urednica Redakcije vanjske politike IP-a HTV-a, Tena Perišin, urednica Euromagazina, Tina Šimurina, urednica Euromagazina v.r., Morana Kasapović, urednica Paralela v.r., Goran Rotim, urednik Paralela, Damir Matković, urednik To je Europa, Elizabeta Gojan, urednica Oko globusa, Mladen Šimunov, redatelj Euromagazina i Paralela.

Riječ je o ukidanju Euromagazina, Paralela, Oko globusa, Reporteri i To je Europa, pod izlikom da "vanjska politika ima 5 magazina“ kao da je to previše“ je "za njihovu proizvodnju nema dovoljno novca". Urednici su u kratkom prikazu pokušali objasniti kako se radi ne samo o dijametralno različitim emisijama nego i da je riječ o gledanim emisijama koje su i nagrađivane.

Nagrađivane i gledane emisije


"Paralele su, treba li to ponavljati, za 2009. godinu HTV-u i HRT-u donijele  najvišu nacionalnu nagradu Hrvatskoga novinarskog društva 'Marija Jurić Zagorka'  u kategoriji 'TV-novinarstvo'! S prosječnom gledanošću od 4-8 posto AMR-a u općoj populaciji, Paralele u potpunosti dosežu svoju ciljanu publiku. Taj je postotak ranijih godina (do općeg urušavanja gledanosti) bio, istina i veći za 2-3 postotka. Oko globusa je tjedni pregled vanjskopolitičkih događaja. Aktualan i relevantan. Podsjećamo da je upravo bivša v.d. glavna urednica Mrđen insistirala na njegovu uvođenju i pred Vama ga branila", napominju urednici dodajući da "Reporteri" kolegice Mirjane Rakić i nisu TV-magazin, već dokumentarni film strane proizvodnje praćen 10-15 minutnim studijskim razgovorom s jednim relevantnim gostom o temi koju film obrađuje. 

To je Europa je informativno-dokumentarna emisija koja se temelji na pitanjima gledatelja, a višestruko nagrađivani Euromagazin vezan je za teme koje se izričito tiču Hrvatske i njezine prilagodbe novoj zajednici.    

Kako to mislite da je pojedina emisija skupa? Što to znači?


"To što je programskom i poslovnom vodstvu HTV-a i HRT-a, bez puno 'zamaranja' s našim 'sitnim problemom', najlakše reći – 'zašto Vanjska politika ima 5 magazina, a Unutarnja niti jedan?!', priznat ćete, poprilično govori o tom programskom i poslovnom vodstvu. I mi pitamo – a zašto ne postoji niti jedan, a kamoli relevantan, unutarnjopolitički magazin?!", pitaju se urednici naglašavajući kao Informativni program nije nimalo skuplji od Sportskog ili Zabavnog odjela.

"Što to znači da je pojedina emisija 'skupa'? Po kojim se to parametrima računa? Koliko stoji minuta? Koliko se tehničkih kapaciteta koristi? Na koji se način uopće određuje godišnji proračun pojedinih dijelova programa? Ili je to samo besmislena copy-paste metoda koja se unedogled ponavlja iz godine u godinu?", pitaju se urednici s HTV-a.

Možemo li barem nešto reći prije odluke?

Na kraju mole Vijeće da ne ukidaju emisije, ta da im se omogući da se o programu očituju na prikladan način unutar HTV-a.

"Dopustite nam da, ako je potrebno, naša stajališta iznesemo i izravno pred Vama – članovima Vijeća HRT-a", stoji na kraju pisma.  

Pročitajte više