Osijek: HDZ zahtijeva glasovanje o povjerenju poglavarstvu

KLUB vijećnika HDZ-a u osječko-baranjskoj Županijskoj skupštini izvijestio je danas kako je pokrenuo postupak za iskazivanje povjerenja Županijskome poglavarstvu te postupak opoziva predsjednika Županijske skupštine Ramira Ristića (LS).

U priopćenju za javnost objašnjava se kako se postupci pokreću zbog ´nepoštivanja i kršenja odluka i zaključaka Skupštine, neispunjenja obveza određenih skupštinskim planom rada te narušena funkcioniranja Poglavarstva´.

Klub vijećnika HDZ-a navodi da lokalna vlast u Županiji ne funkcionira nakon što župan Ladislav Bognar (SDP) 20. prosinca prošle godine nije dobio povjerenje većine vijećnika Županijske skupštine te da župan u želji da se održi na vlasti ´onemogućuje normalan rad Poglavarstva´.

HDZ smatra da se županijska koalicija (SDP, LS, HSS, HSLS) neuspješno pokušava dogovoriti o nastavku djelovanja te da se Poglavarstvo počelo raspadati jer su, tvrde u HDZ-u, ostavke na članstvo u Poglavarstvu podnijeli dožupan Mile Horvat (SDSS) i Branko Lacković (HSLS).

Nadalje se tvrdi kako od ukupno 98 tema predloženih za prošlogodišnji rad Županijske skupštine 47 ili gotovo 50 posto ´nije uopće realizirano´, za što HDZ drži odgovornim predsjednika Skupštine Ramira Ristića.

HDZ stoga traži da se u roku od 15 dana sazove tematska sjednica Županijske skupštine na kojoj će se tajnim glasovanjem vijećnici očitovati o povjerenju preostalim članovima Poglavarstva te da se postupak opoziva predsjednika Županijske skupštine također provede tajnim glasovanjem, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

U Županijskoj skupštini HDZ ima 17 vijećnika, po osam SDP i LS, HSS šest vijećnika, HSLS pet, HSP četiri i SDSS tri.

Pročitajte više