Osijek: Ministrica o reformi pravosuđa

MINISTRICA proavsuđa, uprave i lokalne samoprave Ingrid Antičević Marinović izjavila je danas u Osijeku kako će predstojeće izmjene zakona o kaznenom te zakona o parničnom postupku onemogućiti sve vidove zlouporabe i otezanja sudskih postupaka.

Nakon sastanka s predstavnicima Županijskog te općinskih sudova u ovoj Županiji ona je na konferenciji za novinare istaknula kako je daljnje povećanje broja ovršnih postupaka potaknulo Ministarstvo da Vladi uputi na razmatranje prijedlog izmjena i dopuna ovršnog zakona, a koje bi, drži ona, pridonijele rasterećenosti i većoj učinkovitosti sudova.

Antičević je ustvrdila kako su "osigurana sredstva za kadrovsku ekipiranost svih sudova županijske nadležnosti" te da se apsolutno kadrovsko popunjavanje ovih sudova očekuje tijekom ove godine.

Kazala je kako i dalje ostaje problem neodgovarajućih prostornih uvjeta za neke sudove te opremljenosti, dodajući kako su u Ministarstvu osigurana sredstva za kompjuterizaciju sudova i da će "taj problem ove godine biti riješen".

Upozorila je na veliki problem dostave preko pošte, koja rezultira velikim troškovima i utječe na učinkovitost rada sudova, kazavši kako su neki sudovi osiguravanjem vlastite dostave uštedili znatna sredstva, koja se mogu prenamijeniti u druge svrhe.

Ministrica je najavila da je pri završetku priprema zakona o sudu za ratne zločine, pojasnivši da to ne znači formiranje nove sudske ustanove, već bi se nadležnost za te slučajeve koncentrirala na sudove u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Ocijenivši je kako je "javnost u zadnje vrijeme, često s pravom vrlo kritična prema pravosuđu" ministrica je kazala da građani imaju pravo znati što se radi u pravosuđu te da sudovi "ne mogu raditi bez javnog povjerenja".

Ocijenila je kako su rezultati osječkog Županijskog suda i općinskih sudova ove Županije "ohrabrujući i iznad državnog prosjeka", a da Općinski sud u Našicama ima najveći broj rješenih predmeta po jednom sucu u cijeloj RH.

Ministrica Antičević-Marinović popodne će u Osijeku održati javnu tribinu o reformi pravosuđa u RH.

(Hina) ivuč dd

Pročitajte više