Osijek: Na prvom sveučilišnom upisnom roku 5701 kandidat

ZA UPIS na prvu godinu sveučilišnih i stručnih studija osječkoga Sveučilištu "Josipa Jurja Strossmayera, za ukupno 4794 mjesta, prijavio se 5701 kandidat, ili 907 više od ukupnog broja predviđenih mjesta.

Prema prvim podacima prag na razredbenim ispitima prešla su 4052 pristupnika, što čini postotak prolaznosti od 71 posto, istaknuto je na današnjoj sjednici Sveučilišnog Senata.

Konačni rezultati upisa u prvom upisnom roku bit će poznati za nekoliko dana jer danas i sutra traju upisi za kandidate koji su položili razdredbeni ispit na nekom drugom sveučilištu, ali se nisu uspjeli upisati, pa se mogu upisati na isti fakultet osječkoga Sveučilišta, ako bude slobodnih mjesta.

Prorektorica Sveučilišta Draženka Jurković kazala je kako se, po sadašnjim podacima, očekuje da će gotovo sva mjesta za studiranje uz potporu Mininistarstva znanosti, obrazovanja i športa biti popunjena, a da će dio fakulteta održati i drugi upisni rok, ali uglavnom za izvanredne studente i studij za osobne potrebe.

Najviše kandidata u odnosu na broj predviđenih mjesta za upis bilo je na osječkom Filozofskom fakultetu, gdje se za ukupno 440 mjesta prijavilo 1139 pristupnika te Visoku učiteljsku školu, gdje se za 160 mjesta prijavilo 709 kandidata.

Senat je prihvatio program kapitalnih ulaganja u ovoj godini kojim je za različite investicije u poslovne objekta te opremu planira uložiti ukupno 32 milijuna kuna.

Pročitajte više