Osijek: Počela konferencija o reformi pravnog obrazovanja

NA OSIJEČKOME Pravnom fakultetu danas je počela višednevna međunarodna konferencija "Reforma pravnog obrazovanja u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na pravne klinike", koja će trajati do 10. svibnja.

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić rekao je da bi cilj skupa trebao biti donošenje smjernica koje bi na pravnim studijima studentima omogućile više praktična rada i tako im olakšale obavljanje budućih zanimanja.

"Stoga je značajno otvaranje pravnih klinika na postojećim pravnim fakultetima kao praktičnih radionica, što je korak naprijed u modernizaciji pravnih studija", rekao je Crnić. Dodao je kako je svrha dobiti pravnike, ne samo s dobrom teoretskom naobrazbom, nego i osobe koje se odmah mogu uključiti u obavljanje odgovornih dužnosti.

Ocijenio je kako je mladim pravnicima potrebno osigurati jednake uvjete pristupanja vježbeničkoj praksi te stimulirati suce, državne odvjetnike ili druge stručnjake koji bi ih dodatno obrazovali. "Potrebno je donijeti sustav mjera kako bi se programi rada pravnih fakulteta prilagodili novim zahtjevima", naglasio je Crnić.

Dekan osječkog Pravnog fakulteta Vlado Belaj istaknuo je važnost pravnih klinika kao ustanova za pružanje pravne pomoći socijalno ugroženim kategorijama građana.

Skup se nastavlja izlaganjima o ulozi, vrstama i značenju pravnih klinika, a uz domaće pravne stručnjake izlagat će gosti iz Sjedinjenih Američkih Država, Mađarske, Poljske, Slovačke i Makedonije.

Pročitajte više