OSIJEK: "POČELI DANI MEDA U HRVATSKOJ"

"Dani meda u Hrvatskoj", gospodarska priredba koju organiziraju HGK Županijska komora Osijek, časopis "Hrvatska pčela" i Hrvatski pčelarski savez, počeli su danas u Osijeku.

Uz međunarodni znanstveno-stručni skup, na kojem će sudjelovati stručnjaci iz Hrvatske, Mađarske, Italije, Bosne i Hercegovine te Slovenije, održat će se ocjenjivanje meda i proizvoda od meda, te gospodarska izložba na kojoj svoje proizvode predstavlja 10-tak tvrtki, udruga i obiteljskih gospodarstava iz Hrvatske.

U Hrvatskoj je prošle godine proizvedeno 2000 tona, od čega je polovica izvezena na inozemna tržišta, što pokazuje da je pčelarska proizvodnja počela davati dobre rezultate i da se za njene proizvode zanima i europsko tržište, rekao je tajnik Organizacijskog odbora, Ernest Nad.

Otvarajući "Dane meda" pomoćnik ministra gospodarstva rada i poduzetništva Ivan Bračić naglasio je kako suvremena pčelarska proizvodnja zahtijeva suradnju proizvođača meda, znanstvenika i marketinških stručnjaka, jer se na taj način može podići kvaliteta i ojačati konkurentnost pčelarskih proizvoda.

Najavio je moguće promjene u zakonskim propisima koje bi trebale povećati konkurentnost meda, kao završnog proizvoda.

Ocijenio je i da sadašnji oblik poticaja pčelarima, na temelju broja košnica, nije metodički dobar ni dostatan, te da bi se poticaj trebao davati po jedinici proizvoda.

(Hina) xvuč ysp

Pročitajte više