OSIJEK: PREdIZBORNI SKUP KOALICIJE SDP-a, HNS-a, LIBRe i SBHS-a

Koalicija SDPa, HNSa, Libre i SBHSa na prijevremenim izborima za Skupštinu Osječkobaranjske županije 18. siječnja održala je večeras u Osijeku predizborno druženje s građanima, kojemu su nazočili predsjednici tih stranaka Ivica Račan, Vesna Pusić, Jozo Radoš i Damir Jurić.

Nositelj koalicijske liste Miroslav Pavlinić (SDP) kazao je kako im je glavni suparnik "HDZ koji poručuje kako je nužno da se na lokalnoj uspostavi ista vlast kao i na državnoj razini", ocijenivši takve ideje "pogubnim". Izrazivši uvjerenje da će koalicija sama ili uz pomoć partnera nakon izbora sastaviti Županijsko poglavarstvo, Jurić je kazao kako je zadaća tih stranaka podignuti Osječko-baranjsku županiju na razinu europskih regija.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan ocijenio je kako su ideje o važnosti jedinstva državne i lokalne vlasti "u demokratskoj i europskoj Hrvatskoj loše i neprihvatljive" te upozorio kako Slavonija ne smije zaostajati "za demokratskim standardima Hrvatske i Europe".

Kazao je da na tome području treba nastaviti započete infrastrukturne projekte, poput prometnog koridora 5C, kako bi se brže smanjivala nezaposlenost. Podsjetivši na odgodu predizbornog obećanja HDZ-a o smanjenju PDV-a, Račan je kazao kako će SDP u Saboru predložiti uvođenje međustope PDV-a od 12 posto za poljoprivredne i prehrambene proizvode te nulte stope za dječje potrepštine i novine.

Radoš je podsjetio kako je u Hrvatskoj već počela decentralizacija i regionalni razvoj i da koalicija želi da se važne odluke za tu županiju i donose u njoj te da se proeuropskom politikom mogu stvoriti izgledi i za Županiju i za cijelu zemlju.

Vesna Pusić je ocijenila kako je "moderna, europska, građanska i na visokom obrazovanju utemeljena vizija Hrvatske bolja od politike utemeljene uglavnom na lupanju po stolu i glavama političkih protivnika". Dodala je kako Županija treba biti predvodnik europske regionalnosti i povući Hrvatsku k europskom identitetu.

Pročitajte više