Osijek: SDSS-a neće vratiti mandate, dogovorio sudjelovanje u vlasti

U SKUPŠTINI Osječkobaranjske županije Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) ima tri vijećnika, koji neće povući svoje mandate, kazao je danas Mile Horvat, osječkobaranjski dožupan iz redova SDSS-a, izvijestivši da su se prije vraćanja skupštinskih mandata oporbenih vijećnika HSLS-a, HDZ-a i HSP-a dogovorili s vladajućom koalicijom da će biti pridruženi članovi.

Dogovorili smo to nakon istupanja HSLS-a iz koalicijskog sporazuma i davanja ostavki HSLS-ovih članova u Poglavarstvu i potpredsjednice Skupštine Dragice Jančikić, "ne znajući za sve spomenute događaje".

Premda nismo ništa potpisali, "dali smo svoju riječ da podržavamo koaliciju, a za uzvrat smo dobili mjesto potpredsjednice Skupštine koje bi iz naših redova trebala obnašati Božana Sutarić, i jednog člana Poglavarstva o kojem ćemo ovih dana donijeti odluku", kazao je dožupan Horvat. Istaknuo je kako je "stranka itekako zadovoljna tim statusom" te da "SDSS svakako želi participirati u županijskoj vlasti jer je to i zahtjev biračkog tijela koje predstavlja".

Na upit kako ocjenjuje da će proteći sjednica Skupštine zakazana za 17. travnja, rekao je "to ćemo svi skupa vidjeti" dodavši kako je zatraženo tumačenje Ministarstva pravosuđa o "novonastaloj situaciji vezano uz vraćanje mandata i status vijećnika koji je iz HSS-a prešao u HDZ, a zatim vratio mandat". Prema tumačenju županijske uprave, mandat ostaje HSS-u što bi značilo da, u slučaju da svoj mandat aktivira i Vilim Herman (Libra-Hrast), koalicija ima većinu od 27 vijećnika. Ako stigne drukčije tumačenje Ministarstva pravosuđa, onda "idemo na izbore, a oni koji su nas drukčije servisirali, trebaju snositi konzekvence", kazao je dožupan Horvat.

Mislim da "ovakva događanja nisu dobra za stanovnike županije jer se sve teže živi i budućnost treba graditi kroz gospodarske programe", rekao je. Također je ocijenio da "nakon mjesec dana od uspostave županijske vlasti nakon višemjesečne krize, potezi koji se povlače neće donijeti boljitak".

(Hina) vs mć



Pročitajte više