Osijek: Trg Marina Držića preimenovan u Trg Ivana Pavla II.

Trg Marina Držića, na kojem je osječka župna crkva sv. Petra i Pavla, na današnjoj je svečanosti preimenovan u Trg Ivana Pavla II. u znak zahvalnosti i sjećanja na mjesto na kojem se zaustavio i pozdravio Osječane za svojega posjeta tom gradu 7. lipnja 2003. L

Osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić, koji je s pomoćnim đakovačkim i srijemskim biskupom msgr. Đurom Hranićem otkrio ploču s novim nazivom Trga, postavljenu na zgradi do osječke katedrale, kako Osječani zovu crkvu sv. Petra i Pavla, istaknuo je da je Osijek ponosan što je kroz njega prošao čovjek koji je trajno obilježio vrijeme u kojemu je živio, te budućnost svojim vizionarskim porukama.

Na putu prema Zračnoj luci Klisi Sveti je Otac mimo protokola ispred crkve zatražio da na trenutak zastane, rekao je župnik župe sv. Petra i Pavla Adam Bernatović.

Htio je odati počast biskupu Strossmayeru, koji je dao graditi osječku katedralu, i kardinalu Šeperu, kojega je osobno poznavao, a koji je bio kršten u toj crkvi.

Osječani nikada neće zaboraviti da je njihovim gradom prošao bijeli hodočasnik, a Trg koji sada nosi njegovo ime bit će mjesto sjećanja i zahvalnosti, rekao je gradonačelnik Zlatko Kramarić.

Dodao je kako je upravo euharstijsko slavlje održano u osječkoj Športsko-poslovnoj zračnoj luci, na kojem se okupilo više od 200.000 vjernika, nezaboravno po svemu, a posebice po ekumenskim porukama jer je Osijek, kako je rekao, oduvijek bio multietnički u multikulturalni grad.

Na svečanosti u povodu preimenovanja Trga Marina Držića u Trg Ivana Pavla II., o čemu je odluku donijelo osječko Gradsko poglavarstvo, bili su nazočni mnogobrojni građani te predstavnici kulturnog, javnog i crkvenog života.

Nedavno uređeni Trg Marina Držića preimenovan je u Trg Ivana Pavla II. na prijedlog đakovačkog i srijemskog biskupa msgr. Marina Srakića.

(Hina) xvsik ymc

Pročitajte više