Osijek: U Dravi otkriveni ostaci rimskog mosta i tri broda iz 17. ili 18. stoljeća

ZBOG niska vodostaja rijeke Drave u Osijeku su u Donjem gradu otkriveni ostaci najstarijeg osječkog mosta, izgrađena u rimsko doba u vrijeme vladavine cara Hadrijana u 2. stoljeću, te ostatci triju drvenih brodova za koje se pretpostavlja da su iz 17. ili 18. stoljeća.

U zadnjih 50 godina vodostaj Drave nije bio niži, pa je jučer izmjereno minus 25, a najviši vodostaj je i do plus 600.

Danas je vodostaj nešto narastao pa su prekriveni kameni ostatci rimskog mosta i djelomično ostatci starih brodova.

Osječki športski ribolovac Marko Novokmet, koji svaki dan boravi na rijeci, otkriće je javio Muzeju Slavonije, čiji su djelatnici jučer potvrdili da je riječ o mostu iz doba cara Hadrijana dijelovi kojeg su za vrijeme čišćenja korita Drave 1985. već vađeni i pohranjeni u Muzej.

Za tri drvena broda, od kojih je najveći dug 22 metra, nema nikakvih podataka, rekao je ravnatelj Muzeja Slavonije Mladen Radić.

Bilo bi zanimljivo znati nešto o brodovima, posebno o građi, namjeni i slično, kazao je Radić. Izlaskom na teren mogli smo vidjeti da je zanimljiv način građe, od čavala te spajanja mahovine i katrana, dodao je.

Za kameni rimski most, kojega su se ostatci jučer dobro vidjeli iznad vode a danas su desetak centimetara ispod vode, Radić kaže da je vrlo važan za istraživanje povijesti Osijeka u rimsko doba, iako, kako kaže, sumnja da će biti "novca i volje za sveobuhvatna istraživanja".

Po riječima arheologinje Slavice Filipović, više kustosice Muzeja Slavonije u Osijeku, pouzdano se zna da je most bio sa šest potpornih stupova u rijeci.

Spomen o ostatcima mosta u Dravi u literaturi je zabilježen tek 70-ih godina 18. stoljeća. Zbog niska vodostaja rijeke stupovi su 1935. ometali plovidbu, pa su dva uništena.

Još je jedno uklanjanje, kaže Slavica Filipović, bilo 1937., a 1985. kad je čišćeno korito, pronađeni su ostatci stotinjak različitih kamenih blokova, koji su pohranjeni u Arheološkom odjelu - Antičkom pododjelu Muzeja Slavonije.

Dosad su obrađena tri reljefna kamena bloka, no na mnogim kamenim ostatcima poruke tek treba istražiti.

Upravo je Hadrijan bio poznat po gospodarskom razvoju Murse, a kameni rimski most još je jedan dokaz koliko je Osijek u povijesti bio zanimljivo strateško mjesto, rekla je Filipović.

Po riječima Novokmeta, Drava mijenja svoju konfiguraciju pa će ubrzo pijesak i visok vodostaj prekriti Hadrijanov most, a da Osječani nikada do kraja neće saznati pravu istinu o kamenom mostu koji je po legendi bio jedan od najljepših ikada izgrađenih mostova.

Osječani očekuju da se osim Muzeja Slavonije i Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika i drugi uključe u znanstvenu rekonstrukciju i prezentaciju Hadrijanova mosta.

Posebno nas zanima istraživanje starih brodova jer je Osijek poznati ribički grad, a Osječani su vezani uz Dravu, kazao je Novokmet.

Pročitajte više