Osijek: Županijska skupština obratit će se Ustavnom sudu

PREDSTAVNICI osječkobaranjske Županijske skupštine i vladajuće koalicije u toj županiji (SDP, LS, HSS, LIBRA) najavili su danas da će Ustavnom sudu podnijeti tužbu zbog nedavne presude Upravnog suda, kojom je osporena legalnost sjednice održane 17. travnja i poništeno više konkretnih odluka Skupštine.

Predsjednik Skupštine, čiju legalnost ne priznaju oporbene stranke HDZ, HSLS i HSP (čijih je 26 vijećnika podnijelo početkom travnja ostavke na svoje mandate) Ramir Ristić na današnjoj je konferenciji za novinare ocijenio kako je stajalište Upravnog suda suprotno ranijim mišljenjima Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave i Vlade te da je u takvim pravno spornim situacijama kao pravni lijek predviđena ustavna tužba.

On smatra kako stoga nisu točne tvrdnje koje su u javnost plasirane s nedavne konferencije za novinare oporbenih stranaka da je odluka Upravnog suda pravomoćna, konačna i bez mogućnosti žalbe te da je riječ o još jednom pokušaju obmanjivanja javnosti.

Ristić drži da odluka o pokretanju ustavne tužbe ne znači nepriznavanje odluke Upravnog suda jer, kako tvrdi, Županijska skupština ne može donijeti odluku o svome raspuštanju, nego to zakonski može učiniti samo Vlada na prijedlog nadležnog ministarstva, kada se za to steknu uvjeti.

On smatra da uvjeti za raspuštanje Skupštine nisu stečeni niti nakon presude Upravnog suda jer predstoji proces njezina pravnog osporavanja pred Ustavnim sudom te da će se, u očekivanju rješavanja ustavne tužbe, pričekati sa sazivanjem iduće sjednice Skupštine, vodeći računa o neprekoračenju zakonskog roka za njezino održavanje.

Pročitajte više