Osijek: Županijsko poglavarstvo o gospodarskim pokazateljima

POGLAVARSTVO Osječkobaranjske županije zaključilo je danas kako mnogi pokazatelji govore o gospodarskom rastu, napose industrijske proizvodnje i vanjske trgovine, najavivši da će i dogodine biti poticano poduzetništvo.

Kako je istaknuto, u prvih osam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja veća za 7,5 posto nego u istom razdoblju prošle godine, a od ukupno 23 djelatnosti u toj grani u 14 je porasla proizvodnja.

Vanjska je trgovina u prvih šest mjeseci ove godine dosegnula gotovo 370 milijuna dolara i za 14 milijuna je veća nego u istom razdoblju prošle godine. U strukturi robne razmjene izvoz je sudjelovao s 57,5 posto, pa je bilanca županijskog gospodarstva u tome razdoblju bila pozitivna za 55 milijuna dolara.

Poglavarstvo je prihvatilo prijedlog o osnutku županijskog Informatičko-razvojnog centra, koji bi nakon financijskog i organizacijskog preustroja, trebao postati središnjom županijskom, a možebitno i regionalnom informatičkom službom.

Dožupan Dinko Burić (HDZ) optužio je bivšu koalicijsku vlast, s tadašnjim županom Ladislavom Bognarom (SDP) na čelu, da je iz političkih razloga obustavila sve razvojne projekte Zavoda za informatiku i predviđene potpore, dovodeći ga na rub opstojnosti.

Ustvrdio je kako se takav potez s pravom može nazvati "grijehom struktura" te kako je "neshvatljivo da netko zaustavlja informatizaciju svoje regije" jer, kako tvrdi, takav centar u Zagrebu zapošljava 330 djelatnika i posluje s dobiti.

Pročitajte više