Osijek: županijsko poglavarstvo o poticanju poduzetništva

Na večerašnjoj sjednici osječkobaranjskog Županijskog poglavarstva zaključeno je kako još nisu utrošena sva raspoloživa sredstva iz programa kreditiranja obrta, malog i srednjeg poduzetništva "Poduzetnik 2" te kako u dogovoru s resornim ministarstvom i poslovnim bankama treba razmotriti mogućnosti njihova korištenja ili preraspodjele.

Kako je rečeno, od 196 zahtjeva, koje je nadležno županijsko povjerenstvo ocijenilo pozitivnim, u poslovnim bankama odobreno je njih 86, a od 108 milijuna kuna ukupnog kreditnog potencijala, odobreni zahtjevi od strane banaka iznose 54,9 milijuna kuna. Prema odobrenim zahtjevima planira se zapošljavanje 389 novih djelatnika.

Kako je istaknuto tijekom rasprave, najviše su zahtjeva podnijeli obrtnici, dok je najviše odobrenih sredstava utrošeno za otvaranje novih poduzeća, a manje za podmirivanje zaostalih obveza iz prethodne kreditne linije.

Programom kreditiranja poljoprivrede, kojim je, u suradnji Županije, Ministarstva poljoprivrede i šumarstva te Slavonske banke, osiguran kreditni potencijal od 20 milijuna kuna, do sada su od 96 pristiglih u banci odobrena 43 zahtjeva, u ukupnom iznosu od 12,5 milijuna kuna, dok su ostali na obradi u banci.

Poglavarstvo je prihvatilo program poticanja poduzetništva za ovu godinu, koji predviđa nastavak nekih već započetih kreditnih linija, kao i programe poticanja turizma, osnivanja poslovnih zona te programe edukacije i tehničke pomoći.

(Hina) yvuč xvkn

Pročitajte više