Osječka podružnica Društva logoraša nezadovoljna ponašanjem svoje odvjetnice

OSJEČKO-BARANJSKA podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora najavila je danas kako će od predstavnika Vlade i Hrvatske odvjetničke komore zatražiti očitovanje o ponašanju odvjetnice Društva Biserke Treneski jer smatra da je preuzimanjem obrane nekih osoba osuđenih za ratne zločine došla u sukob interesa, s obzirom da zastupa logoraše srpskih logora.

Na konferenciji za novinare predsjednik podružnice Tomislav Hajduković rekao je kako su članovi udruge nedavno doznali da je odvjetnica, koja ih zastupa u slučaju podnošenja tužbi protiv bivše JNA te Srbije i Crne Gore (SICG) za zlostavljanja u srpskom zatočeništvu, na vukovarskom Županijskom sudu preuzela obranu nekoliko osoba optuženih za ratne zločine, te stoga smatraju da je riječ o klasičnom sukobu interesa.

Stoga će osječko-baranjska podružnica Hrvatskog društva logoraša zahtijevati da se odvjetnici Treneski uskrati punomoć za zastupanje Društva.

"Pitamo se može li zastupati i nas kao žrtve i one koji su optuženi za te zločine i gdje je tu odvjetnička etika", kazao je Hajduković ocijenivši kako se takvim postupcima ponovno uništava dostojanstvo logoraša.

Ustvrdio je kako velik dio odgovornosti za taj slučaj snosi i predsjednik Hrvatskog društva logoraša Danijel Rehak koji, kako tvrdi Hajduković, "po ovom pitanju ništa nije poduzeo". Prozvao ga je i zbog kašnjenja u podnošenju tužbi protiv SiCG i naveo da je Rehak nedavno davao oprečne izjave o tome jesu li tužbe predane ili nisu.

Dodao je kako se odvjetnica Treneski preko medija očitovala da u ovom slučaju nije riječ o sukobu interesa, a da će se podružnica pismeno obratiti premijeru Ivi Sanaderu, ministricama Jadranki Kosor i Vesni Škare-Ožbolt te zatražiti očitovanje Hrvatske odvjetničke komore.

Hajduković tvrdi da su čelnici bivše Vlade Ivica Račan i Goran Granić s kojima je, kako kaže, kontaktirao predsjednik udruženja Rehak, obećali pomoć u podnošenju tužbi i financiranju odvjetničkog tima, ali da se to nije dogodilo, te da će se udruženje logoraša i u vezi s tim obratiti novoj Vladi.

Pročitajte više