Osječka Tvrđa ide u obnovu, nije bila obnavljana posljednjih 100 godina

Ilustracija: Dubravka Petrić/PIXSELL

DO KRAJA godine trebala bi početi obnova osječke Tvrđe. Projekt je vrijedan 90 milijuna kuna, od čega je 64,5 milijuna iz europskih fondova.

Kako piše Glas Slavonije, Tvrđa nije obnavljana najmanje 100 godina. Danas ta najpoznatija osječka znamenitost povezuje baroknu urbanu jezgru i vojnu utvrdu, kao najvažnija kulturna i turistička značajka s utjecajem na cijelu osječku regiju.

Rekonstrukcija i nadogradnja Tvrđe obuhvaćaju sanitarnu i oborinsku kanalizaciju, distribucijsku telekomunikacijsku kanalizaciju (DTK) i elektroenergetsku kabelsku kanalizaciju (EEK) te obnovu ulica i pješačkih površina, čime će se stvoriti uvjeti nužni za revitalizaciju Tvrđe kao poslovnog, stambenog i javnog područja.

"Ovo je strateški projekt Grada Osijeka zato što je riječ o nužnim ulaganjima kao osnovom za nove gospodarske aktivnosti, investicije i stvaranje preduvjeta za pozicioniranje Tvrđe i Osijeka kao turističkog središta Hrvatske. Razmatranjem projekata do najsitnijih detalja pokušavamo predvidjeti i dugoročno planirati provedbu i cijeli životni vijek samog projekta", istaknula je pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević.

Voditeljica projekta: Temelj svega je obnova kanalizacije

Obnova Tvrđe trebala bi trajati 46 mjeseci, a od početka radova bilo bi obnovljeno minimalno 30 tisuća četvornih metara ulica, pješačkih površina i trgova, gotovo tri kilometra sanitarne i oborinske kanalizacije, četiri kilometra energetski učinkovite javne rasvjete te izgrađena nova DTK i EKK minimalne duljine 6,5 kilometara.

Voditeljica projekta Sanja Scitovski kaže da je temelj svega obnova kanalizacije.

"Kanalizacija se sastoji od dva slijeva, istočnog i zapadnog, koji se spajaju na sjeverni kolektor, novi, uz Dravu. Do sada je cijela Tvrđa bila spajana na južni kolektor, uz Ulicu Europske avenije. Nakon toga ide distributivna telekomunikacijska kabelska kanalizacija i elektroenergetska kabelska kanalizacija, to je ono što mi radimo. Vodovod će raditi novi vodovodni vod, koji će sam i financirati, a HEP će raditi svoj projekt toplovoda i elektrodistribucije. Ide potpuno novo popločenje Tvrđe, koje će se raditi prema konzervatorskim uvjetima, s obzirom na to da je Tvrđa zaštićena kulturna cjelina", rekla je Scitovski.

"Postavljat će se opet granitne kocke, no ovaj put nešto drukčijih dimenzija. Na glavne ulice postavljat će se kocke nešto većih dimenzija nego što su ove postojeće, a u sporedne ulice bit će postavljene kocke dimenzija sličnih ovima sada, 10x10, s tim što će se zbog nove kanalizacije slijev postavljati po središnjoj osi ceste, a ne kao do sada po rubnim dijelovima ceste. Na taj ćemo način zaštititi zgrade od vlage, što je bio jedan od velikih problema stanovnika ovog dijela grada. Radit ćemo i potpuno novu rasvjetu", dodala je Scitovski.

Pročitajte više