Osječki fakultet istražuje Indexovo otkriće o plagijatima u doktoratu Vice Mihanovića

Foto: FaH

OSJEČKI Ekonomski fakultet i dalje istražuje Indexove navode o brojnim plagijatima u doktorskoj disertaciji Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja koju je Vice Mihanović, aktualni HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika, obranio u veljači 2018. godine.

Evo kako su odgovorili na današnje upite o ovome slučaju.

"Obzirom na aktualnost teme razumijemo Vašu želju za brzim odgovorima. S druge strane obzirom na ozbiljnost Vaših navoda dozvolite da nam je potrebno više vremena kako bi provjerili sve navode. Očitovanje mentorice očekujemo u najskorijem mogućem roku. Sveučilište u Osijeku ima propisanu proceduru za provjeru ispravnosti stjecanja doktorata za čije je pokretanje nadležno Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta, o čemu ćemo raspravljati na sjednici koja je zakazana za idući tjedan. I u našem je interesu utvrditi je li bilo neispravnosti u cijelom postupku kako bi zaštitili dignitet naše institucije", poručuju s osječkog Ekonomskog fakulteta.

Vladajuća partija u Splitu nema zamjenskog kandidata

Mentorica je, podsjećamo, bila Ivana Barković Bojanić, dok su stručno povjerenstvo činili predsjednik Joško Dvornik, redoviti profesor na splitskom Pomorskom fakultetu te članovi Željko Turkalj, redoviti profesor na osječkom Ekonomskom fakultetu i njegov umirovljeni kolega Mane Medić.

> Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Kako je Mihanović adut vladajuće partije u drugom po veličini gradu u državi tako i provjera Indexovih navoda o njegovoj disertaciji spada u delikatnije poslove. Ustvrde li na Fakultetu da je ono što smo napisali točno - a na temelju nekoliko desetaka primjera otkrili smo da je Mihanović u disertaciji prepisivao tuđe definicije i zaključke bez navođenja izvora - to bi moglo rezultirati ozbiljnim posljedicama. U Uputama za pisanje seminarskih, završnih, diplomskih radova i doktorskih disertacija koje je osječki Ekonomski fakultet objavio 2014. godine, četiri godine prije Mihanovićeve disertacije, nakon što je detaljno opisano kako se pravilno preuzimaju tuđi tekstovi, stoji i da "ako se preuzima tekst drugog autora bez navođenja izvora, riječ je o plagiranju.

Plagiranje označava preuzimanje tuđih ideja, mišljenja, stavova, rezultata i sl. bez navođenja originalnog izvora, čime se tuđi rad prikazuje kao vlastito djelo. Plagiranje je strogo zabranjeno te prema Pravilniku o stegovnoj odgovornosti studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, članak 7, stavak 5, predstavlja tešku povredu studentskih obveza i neispunjavanje obveza za što su predviđene sankcije kao što su zabrana polaganja ispita, privremeno isključenje sa studija ili isključenje sa studija".

Plenković je bio jamac Mihanovićeve kvalitete

Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju u članku 37. veli da se znanstveno zvanje može oduzeti "ako se utvrdi da znanstveni radovi na temelju kojih je znanstvenik izabran u znanstveno zvanje predstavljaju plagijat ili da su istraživanja na kojima se temelje krivotvorena". Postupak oduzimanja zvanja može pokrenuti znanstvena organizacija, matični odbor, područno vijeće, Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj ili Odbor za etiku. 

Podsjećamo, upravo je Andrej Plenković, predsjednik vlade i partije, bio svjedok Mihanovićeve iznimne kvalitete. Predstavljajući ga, rekao je da ima "zavidnu akademsku karijeru", a ona počiva na spornom doktoratu. Nakon što ga je obranio u Osijeku, Mihanović je 2019. godine postao predavač na splitskom Pomorskom fakultetu gdje je "u dopunskom radnom vremenu" dobio kolegij Financiranje u brodarstvu.

Uspije li, dakle, Ekonomski fakultet u Osijeku utvrditi ono što je Indexu pošlo za rukom, to će stvoriti priličan problem ne toliko Mihanoviću koliko vladajućoj partiji. Mihanović egzistencijalno ne ovisi o gaži na Pomorskom fakultetu, status doktora i fakultetski honorar pitanja su prestiža i društvenoga statusa, nešto poput pretplate na teatarske premijere. No HDZ teško može u kratkom roku naći uvjerljivog gradonačelničkog kandidata u Splitu. Zbog toga nas u ovom slučaju ništa ne treba iznenaditi, a najmanje pokušaji minoriziranja našega otkrića.

Zanemarimo li politiziranje teme - u tome je prednjačio upravo Mihanović kada je izjavio da je naš tekst dio političke kampanje - te redikulozne pokušaje zaobilaženja afere u mnogim hadezeovskim medijima, ostaje rasprava o meritumu. O njemu smo dosad mogli pročitati da osječki Ekonomski fakultet za prepoznavanje plagijata u studentskim radovima koristi softver Turnitin, dok smo mi Mihanovićevu disertaciju provjeravali uz pomoć drugog softvera PlagScana koji je u njoj utvrdio 18.3 posto plagiranog sadržaja. Da, PlagScan zaista ne mora biti sto posto pouzdan, ali u našem smo ga istraživanju ionako koristili samo kao orijentir. Sve što je označio kao plagijat dodatno smo provjerili. Ponegdje je PlagScanova revnost bila pretjerana, pa je kao plagijate prepoznao i pravilne citate, no u brojnim je slučajevima detektirao rečenice koje je Plenkovićev adut u Splitu naveo kao svoje, a zapravo su tuđe.

Softver nije zapazio članak prepisan s engleskog

Konačno, PlagScan uopće nije zapazio da je Mihanović prepisao dio članka Analyzing Maritime Economy in the Mediterranean: A Focus on the Campania Region, autora Francesca Parole, Marcella Risitana, Ilaria Tutorea i Marca Ferrettia, objavljenog 2014. godine u recenziranom akademskom časopisu Rivista Italiana di Economia Demografia e Statistica Talijanskog društva za ekonomiju, demografiju i statistiku. PlagScan označava preuzeto iz tekstova dostupnih na internetu i pisanih na istom jeziku kao i disertacija. Kako je navedeni članak na engleskom, softver ga je zanemario, no mi smo ga pronašli u detaljnoj kontroli Mihanovićeve disertacije.

Uglavnom, Ekonomski fakultet u Osijeku istražuje, Mihanović vodi kampanju, akademska zajednica šuti, a vrijeme prolazi.

 

 

 

Pročitajte više