Osječki informatički guru: Profesor čije softvere koriste Microsoft i Bijela kuća

OSJEČKI profesor matematike i informatike Krešimir Petrić izrađuje softverske komponente i mjesečno zarađuje do 15 tisuća eura, a zbog ljubavi prema struci radi i kao profesor informatike na pola radnog vremena u jednoj školi za plaću od 2.500 kuna. Petrić ima oko šest tisuća klijenata i kupaca na svim kontinentima koji koriste neki od 24 programa koje je on osmislio. Naime, on izrađuje i održava softverske komponente za najveće svjetske kompanije poput Microsofta, Googlea, Nokije, Motorole, Sonyja, AOL-a, Hewlett-Packarda i Washington Posta, ali i za Bijelu kuću, prenosi Business.hr.  

"Prodajem znanje i rješenja, a trgovina se sama odrađuje preko interneta. Polovina klijenata su Amerikanci, trećina kupci iz EU-a, dosta ih je iz Indije, nešto malo iz Japana, a u posljednje vrijeme pojavljuju se i Kinezi. Naplata ide preko agencije u SAD-u koja nam svakog mjeseca uplaćuje novac umanjen za agencijsku proviziju. Imam još dvoje zaposlenih s kojima se nekad mjesecima ne vidim, ali smo u kontaktu i stalno na raspolaganju klijentima. Kada nas netko e-mailom obavijesti o problemu, jamčimo odgovor u roku od dva sata, osim između 3 i 8 poslije ponoći“, objašnjava Petrić tajnu svojega uspjeha.

Tajna uspjeha u brizi o kupčevim problemima

Prema Petrićevu objašnjenju, njegov se uspjeh temelji na činjenici da je klijentima pokazao da se bavi njihovim problemima te da im uvijek pošalje prijedlog rješenja. Između ostaloga, njegovu uspjehu pridonosi i dobra optimiziranost stranice, jer se njegova stranica otvara među prvima upisivanjem pojma security components (sigurnosne komponente) u Google.

Prije osam godina Petrić je jedini u svijetu imao sigurnosnu komponentu SSH tehnologije koja omogućuje sigurnu razmjenu podataka između dvaju umreženih računala te je tada stekao i znatan kapital, ali su ga sada postojanje konkurencije i znatan pad dolara unazadili u zaradi. Gotov proizvod prodaje za 200 dolara, a za nekoliko desetina dolara otklanja probleme koji nastanu u primjeni pa mjesečno zarađuje 15-ak tisuća dolara.

Ipak, zbog ljubavi prema struci Krešimir Petrić je na pola radnoga vremena zaposlen i kao učitelj informatike u Trećoj gimnaziji za plaću od 2.500 kuna. I školi je Krešimir odlučio pomoći stvaranjem softvera koji će olakšati odvijanje nastave i komunikaciju između profesora i učenika.

Pročitajte više