Osječki vatrogasci izvlačili čovjeka iz auta pa poslali račun na 2800 kuna?

Ilustracija: Dubravka Petric/PIXSELL

KAKO javlja Glas Slavonije, DVD-u Ivanovac je stigao nesvakidašnji račun od Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka.

Naime, kako pišu, osječki JPVP ispostavio je račun na iznos od 2802,50 kuna DVD-u Ivanovac nakon prometne nesreće 9. ožujka u kojoj su ozlijeđenoj osobi pružili pomoć. 

Tom prilikom na teren su izašli profesionalni osječki vatrogasci koji su DVD-u naknadno poslali račun za svoj rad.

Poslali račun za spašavanje čovjeka

U cijenu su bila uračunata dva vozila, prijeđeni kilometri, hidraulički alat i oprema za spašavanje. Kako neslužbeno doznaje Glas Slavonije, u cijenu su uračunali i člana svoje postrojbe.

Mihael Prekratić, zapovjednik DVD-a Ivanovac, neugodno je iznenađen te tvrdi kako JPVP Grada Osijeka nije u pravu te da se prema čl. 39 Zakona o vatrogastvu, intervencije takvoga tipa ne smiju naplaćivati.

“Ovo je prvi put da smo od njih dobili račun. Ja taj račun neću platiti jer mi zakonske odredbe to omogućuju”, rekao im je Prekratić.

"Nažalost, ovo je presedan"

Zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zdravko Cvenić rekao je da nije dopušteno naplaćivanje vatrogasnih intervencija kakva je spomenuta. Treba li očistiti prometnicu, ukloniti dijelove vozila i slično, objašnjava Cvenić, vatrogasna postrojba može ispostaviti račun, no ne i za intervenciju spašavanja ljudskih života.

“U pravilu vatrogasci ništa ne bi smjeli naplaćivati, jer ih financira RH iz državnog proračuna, čime su pokriveni njihovi troškovi i druge stavke. To je institucija koja spašava ljudske živote. Nažalost, ovo nije presedan, jer su se javne vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj, mogu to tako reći, osilile i šalju račune za bilo što”, rekao je Cvenić koji je dodao i kako ovaj primjer nije iznimka.

Načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski rekao je da zna za račun koji je JPVP poslao, ali je rekao i da je pogreškom račun poslan DVD-u te da je trebao ići na adresu Općine. 

Dodao je i kako je na adresu Općine nedavno stigao račun JPVP-a Grada Osijeka također nakon prometne nesreće s ozlijeđenom osobom. 

"Sustav je taj koji sve treba riješiti"

“Još uvijek smo u razgovorima i pregovorima što ćemo učiniti. Općina je nedavno dobila račun također nakon intervencije osječkog JPVP-a i još ga nismo platili. Vjerujem da će i račun koji je pogreškom ispostavljen DVD-u Ivanovac završiti kod nas. Ipak, moram reći da je sustav taj koji treba riješiti koja su djelovanja DVD-ova, a koja javnih postrojbi, da bismo znali trebamo li participirati”, rekao je Tubanjski i dodao da se sastao sa zapovjednikom JPVP-a Grada Osijeka Perom Čermanom. 

Dodao je i kako Općina, uz DVD Ivanovac, ima i DVD Antunovac, koji u piramidalnom sustavu zapovijedanja izlaze na intervenciju, no ne mogu odrađivati sve pa dio intervencija mora odraditi profesionalna postrojba.

Tubanjski je Glasu rekao i kako se ova nejasnoća treba razriješiti na višoj razini. "Znam slovo zakona, ali moram misliti i na svoje mještane”, zaključio je. 

Zapovjednik Pero Čeman se Glasu Slavonije nije javljao na pozive i poruke i nije prokomentirao ovaj slučaj.

Pročitajte više