Osječkim Pravnim fakultetom vlada nepotizam

OSIM što je osječki Pravni fakultet poznat po brojnim odlascima studenata koji godinama ne mogu položiti ispite kod profesora Alana Uzelca i Srećka Jelinića, poznat je i po većem broju slučajeva zapošljavanja po rodbinskoj osnovi, piše Jutarnji list.

U takvo zapošljavanje umiješan je, osim nekolicine profesora i domara, i sam dekan Pravnog fakulteta Vladimir Ljubanović čiji je sin Boris zaposlen kao asistent na katedri upravnog prava koju vodi prof. Branko Babac, nekadašnji ministar pravosuđa RH.

Među studentima neomiljeni profesor Srećko Jelinić zaposlio je na svojoj katedri Trgovačkog prava svoga sina Zvonimira koji je asistent i na katedri Pravo društava, a na katedri Trgovačkog prava radi i Dubravka Akšamović, snaha voditeljice studentske referade Margite Akšamović.

Dubravka Klasiček, kći prof. Damira Klasičeka - voditelja Katedre za međunarodno pravo, radi kao asistentica na Katedri građanskog prava koju vodi prof. Vlado Belaja, a Željka Kulenović, kći umirovljenog profesora osječkoga pravnog fakulteta Tihomira Borzana, radi kao asistentica na Katedri za gospodarske znanosti kod prof. dr. Nedeljka Bosanca, koji je i pokrenuo priču o nepotizmu.

Posao na fakultetu dobila je i Sanja Svedružić, kći voditelja skriptarnice i domara Josipa Svedružića, dok je Mario Dumančić, nećak tajnice fakulteta Ljerke Dumančić, također zaposlen na osječkom Pravnom fakultetu.

Jutarnji list doznaje da se djeca djelatnika na fakultet dovode po već uhodanoj shemi. Djeca najprije počnu raditi na nekom znanstvenom projektu na nekom drugom srodnom fakultetu, nakon čega budu dovedeni na projekte osječkog Pravnog fakulteta, i to bez natječaja, a identična praksa provodi se i u još nekim hrvatskim fakultetima.

Dr. Bosanac rekao je Jutarnjem listu kako mu otkrivanjem nepotizma na fakultetu nije bila namjera blatiti ničije ime, jer smatra da djeca nisu ništa kriva, ali, kako kaže, želi uvođenje apsolutnih promjena unutarnjih odnosa na Sveučilištu Slavonije i Baranje.

Dekan osječkog Prava Vladimir Ljubanović rekao je na sve to kako su zaposlena djeca profesora sve redom bila odlični učenici.

"Moj sin je tijekom studija imao prosjek ocjena 4,7, bio je stipendist Zaklade Zlatko Crnić, magistrirao je i doktorirao s odličnim uspjehom, položio je pravosudni ispit. Sada ima 30 godina konzultant je Svjetske banke i Središnjeg državnog ureda za reviziju." - rekao je dekan Ljubanović.

Tvrdi da rad na fakultetu nije nikakva privilegija jer njegov sin kao asistent ima plaću od svega pet tisuća kuna, te da bi kao sudac mogao zarađivati 13 tisuća kuna.

Pročitajte više